13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
BelföldGazdaságHírekKiemelt

Alternatív valóság – a Fidesz politikusai így harcolnak a körzetükben élőkért

A Mi Hazánk az elmúlt napokban az összes megyeszékhelyen tüntetést tartott a kormány megszorító intézkedései ellen, amelyek elsősorban a családokat, a vállalkozókat és dolgozókat érintik, de a fogyasztói árak drasztikus emelkedése miatt nehéz olyan társadalmi réteget találni, amelyet legalább közvetetten ne érintene a gazdasági válság.

Válságálló szektor

Nehéz, de úgy tűnik nem lehetetlen, hiszen

a kormánypárti politikusok bejegyzései arról tanúskodnak, hogy Magyarország még mindig előre megy és a kabinet megvédi a családokat a rezsicsökkentéssel együtt.

Az természetes, hogy egy világgazdasági krízis idején nehezebb időszak jár mindenkire, de ezt a háború kitörése után már világosan lehetett látni. A kormány és az egyéniben győztes fideszes jelöltek jórészt ennek köszönhetik a mandátumaikat, mármint annak a milliárdokból felépített kormánypropagandának, ami azt szajkózta, hogy csak a Fidesz győzelme esetén marad meg a rezsicsökkentés.

Ezek a derék és bátor egyéni győztesek, akik a listás képviselőkkel ellentétben papíron nem a pártjukat, hanem a körzetükben élőket hivatottak képviselni helyenként jóval több támogatói voksot kaptak, mint a listán maga a Fidesz. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy olyanok is szavaztak rájuk, akik a személyüktől azt remélték, hogy pártok feletti érdekképviseletet fognak ellátni. Fejlesztésekkel, források után való lobbizással és igen, ha kell akár konfliktust, belső vitát vállalva saját pártjukban.

Ennek ellenére az egyéniben győztes fideszesek között egy sem akadt, aki ne szavazta volna meg a drasztikus megszorításokat. Ami még ennél is érdekesebb, hogy döntő többségük ugyanazt a kommunikációt folytatja, mintha még meg sem történtek volna a választások és az azt követő megszorítások.

Nézzük sorban, először a délalföldi megyék “egyéni képviselőit”!

Bács – Kiskun megye

Kecskemét abban a szerencsés helyzetben van, hogy a város méreténél fogva kettő képviselőt is küldhet a Nemzet Templomába. Az alföldi település tisztelt választói úgy gondolták, hogy az áprilisi feladvány legjobb megoldása az, ha mind a két mandátumot a kormánypárti jelöltnek adják. Így védte meg helyét Salacz László 59%-os felhatalmazással, és így került az országgyűlésbe első alkalommal a város alpolgármestere Szeberényi Gyula Tamás, a környéken élők szavazatainak 53 százalékával. Megbízólevelük átvétele óta mind a ketten a Fidesz központi üzeneteivel bombázzák követőiket. Egy különbség fedezhető fel mégpedig az, hogy Salacz minden valószínűség szerint kiadta egy segítőnek a közösségi felületét, így azon viszonylag egyedi és ötletes tartalmak láthatók, hozzáadott értéket is képviselve.

Ez nem tántorította el a képviselőt attól, hogy a nyugdíjak emelésével pózoljon miközben egy év alatt a nyugdíjasok átlagos fogyasztói kosarának 13%-kal lett magasabb az ára.

Salacz Lászlóval ellentétben Szeberényi inkább az egybitesebb bejegyzésekre és a leegyszerűsített üzenetekre esküszik. Szeberényi egyik első felszólalásában a kormány által bevezetett megszorító intézkedésekről igyekezett trükkösen elterelni a figyelmet azzal, hogy a baloldal 2010 előtti (kétségkívül súlyos) bűneit sorolta fel a házban.

Délebbre haladva Kalocsára érkezünk, ahol kisebb megszakítással, de Font Sándor nagyjából azóta képviselő, mióta az egykori érseki központban paprikát termesztenek. Font tavasszal a szavazatok csaknem 60%-át zsebelte be, de még ez is kevés volt ahhoz, hogy ne támogassa a családok ezreit napi megélhetési gondokba taszító megszorításokat. Sőt! Font értékítélete szerint a kormány inkább támogatja a családokat. Ezt azzal indokolja, hogy érkezik a családi pótlék és az átlag alatti fogyasztók (a nagycsaládosok ebbe jellemzően nem férnek bele) számára nincs változás a rezsiárban.

Szeberényihez hasonlóan, Font is ugyanazokkal a szavakkal harcol a rezsiért.

Kiskunfélegyházán Lezsák Sándor az úr olyannyira, hogy még azt az időszakot is túlélte, amikor a Fidesz központi vezetése inkább kiszorítani szerette volna a választókerületből, de legalábbis annak éléről. Azóta Lezsák egyesülete és a Fidesz a legnagyobb elvbarátságban működnek ciklusok óta. Az önkormányzati választásokon a veterán politikus egyesülete fújja a passzátszelet akár még úgy is, hogy ráindulnak (és megverik) a kormánypárt logójával kandidáló jelölteket.

Lezsák idén 63%-ot kapott Bács-Kiskun megye 4-es számú választókerületében. Lezsák Sándor autonómiája az adóemelések megakadályozására nem terjedt ki, de az online térben markánsan érzékelhető. Lezsák saját közösségi felületén 20 ezer követőt tudhat magáénak, ami tetemes szám. Ennek egyik oka lehet, hogy a képviselő semmilyen fideszes üzenetet nem oszt meg. Ehelyett kizárólag a térségre és magánéleti tartalmakra fókuszál, a közzétett bejegyzéseit régiesen naplófeljegyzésekként tálalja.

Kiskunhalasra érve még Lezsák Sándornál is nagyobb mágust találunk, már ami a Facebook jelenlétet illeti. Bányai Gábor a maga 23 ezer követőjével évek óta Bács megye politikai Kasza Tibijeként üzemel. A koronavírust túlélő képviselőért sokan aggódtak, nyilatkozata szerint még Izraelből is imádkoztak érte – nem eredménytelenül.

Bányai a tőle megszokott magabiztossággal hozta a körzetét több mint 60 százalékkal. A választások után a Navracsics Tiborhoz kerülő területfejlesztési feladatok regionális kormánybiztosa lett, ez már jól látszik oldalán, ahol a személyesebb hangvételű tartalmak fura elegyet alkotnak a már jól ismert propagandaszöveggel. Érdekesség, hogy a családok megszorítását Bányai is szemrebbenés nélkül szavazta meg annak ellenére, hogy saját maga is öt gyermeket nevelt fel családi gazdálkodásban egy olyan ágazatban (gyümölcstermesztés) , amely a mostani megszorításoknak csak azért nem kiemelt vesztese, mert az elmúlt évtizedekben olyan mértékben sikerült tönkre tenni, hogy sok elvonni való ott már nem maradt.

Bányai Gábor Keresztes Ildikóról, a Roma Holokausztról és természetesen a rezsicsökkentés megvédéséről posztolt az elmúlt időszakban.

Az ország legnagyobb megyéjének déli részén Zsigó Róbert lett (ismét) a parlamenti képviselő, aki annak ellenére újrázott, hogy az előző ciklusban a választókerület központja Baja dezertált és fideszes helyett momentumos polgármestert választott a város élére. Zsigó 57%-os eredménye ennek tükrében igazán szépnek mondható még akkor is, ha maga Baja inkább lefelé húzta az összesített eredményét. Meglepetés viszont nála sincsen. Ő is zokszó nélkül szavazta meg az összes létező “válságkezelő” elemet.

Zsigó posztjaiban szintén azzal büszkélkedik, hogy a kormány megvédi a rezsicsökkentést, de tucatszámra kapnak helyet a körzetben lévő kötelező falusi bográcsozások is. Emellett eredményként tálalja, hogy már nem kötelező a nyelvvizsga az egyetemi felvételihez, ami mutatós tünete a magyar közoktatás színvonalának. Az is elképzelhető, hogy Zsigó szolidaritásból örvend ennek, hiszen a hivatalosan közzétett életrajzából az derül ki, hogy neki magának sem sikerült nyelvvizsgát szereznie.

Csongrád – Csanád megye

A Fidesz minden eddiginél nagyobb győzelmének látványos lakmuszpapírja, hogy még az örök vörös Szegeden is elhoztak egy egyéni győzelmet. Mihálffy Béla szűk (45%) győzelméhez kellettek olyan szavazók is, akik alapvetően nem kormányközeli érzelműek, de elhitték azt, hogy a személyes anyagi boldogulásukhoz fideszes képviselőt kell választani. Joggal várhatnánk, hogy ilyen szoros eredménnyel Mihálffy talán mérlegel, amikor a saját maga által képviseltek érdekei ellen szavaz. Nos, ez nem történt meg. Béla a katás vállalkozók érdekképviseletével nem, helyette inkább a szegedi balliberális politikusokkal és a már említett területfejlesztési felelőssel egyeztetett.

Béla-Botka-Bányai és még két Sándor:

Itt pedig Magyarország megvédése:

Szentesen Farkas Sándor már jóval meggyőzőbben nyert, a szavazatok 54%-ával vette át a mandátumát. Hivatalos Facebook oldalán szerethetően keverednek a 360 fokban pörgethető családi nyaralásról, a pörköltek világáról és a rezsicsökkentés megvédéséről szóló hírek. Csak a rend kedvéért: a megszorításokra Farkas igent mondott, de formabontó elem, hogy elbüszkélkedik azzal, amikor saját párttársának interpellációjára válaszolt az országgyűlésben. Az interpellációban az volt a kérdés, hogy a Fidesz megvédi-e a rezsicsökkentést. Nem fogják kitalálni, de a válaszban az hangzott el, hogy igen, meg.

Így érkezünk meg Hódmezőlázárhelyre  Hódmezővásárhelyre, ahol a mandátumért vívott csata országos visszhangot kapott miután itt küzdött meg egymással Lázár János és Márki-Zay Péter. A tét mindkettejük számára a politikai túlélés volt. Ebből végül Lázár került ki győztesen – talán még a várnál is nagyobb (52%) mértékben. MZP még magában a városban sem tudott győzni, így a 2024 májusában esedékes önkormányzatin a baloldal közös miniszterelnökjelöltje könnyen megkaphatja a kegyelemdöfést. Ez még odébb van, de ami már eddig is látszott, hogy Lázár amennyire csak lehet igyekszik magát függetleníteni pártja direkt üzeneteitől. Győzelme után a frakciófotózásról újfent lemaradt, magyarázatként a 4 évvel ezelőttit húzta elő miszerint elaludt.

Lázár végül nem kapta meg azt a kormányzati feladatot, mint amire számított, súlya jelenleg nem látszik nagynak a kormányon belül. Sokak szerint Orbán Viktor neki üzent amikor Tusványoson azt mondta, hogy az első sorban háború idején katonákra van szükség és nem bohócokra. Az ezzel együtt tény, hogy Lázár is igennel szavazott a rezsidíjak növelésére és a KATA elkaszálására, ugyanakkor nem támogatta a vármegyék és a főispánok rendszerének bevezetését. Lázár közösségi médiás jelenlétét nehéz kritizálni. Profi, tervezett szerkesztői csapattal állunk szemben. A legérdekesebb az MZP-vel való fegyverszünet és a magyarázat, hogy miért szavazta meg az Alaptörvény módosítását.

Lázár bejegyzéseinek többsége a Szegedet és Hódmezővásárhelyt összekötő Tram-Trainről szól, amiért a politikus személyesen lobbizott hosszú éveket keresztül. Az erről íródott posztok mennyisége annak tekintetében nem meglepő, hogy magát a projektet Lázár korábban k–va nagy dolognak nevezte.

Békés megye

Békés megyében összefoglalóan elmondható, hogy a kormánypárti jelöltek győzelme az országos átlagnál szorosabb volt, de ahhoz képest, hogy itt billegőként tituláltak választókerületeket viszonylag egyértelmű eredmények születtek a Fidesz javára. Így alakult ez a kétesélyesnek elkönyvelt Békéscsabán is. Itt Herczeg Tamás diadalával zárult a szavazás, akinek a kertjében már meg is érett a paradicsom, ami magától értetődően piros és nem sárga.

Herczeg csak elvétve operál néhány olyan bejegyzéssel, amit nem ő, hanem a Fidesz kommunikációs központja írt meg. Ezen kívül átadások, köszöntések, díjazások tömkelege szerepel az oldalán. Itt újra leírjuk, hogy ő is minden megszorítást megszavazott, társainál valamivel visszafogottabban hirdeti a kormány sikerkommunikációját, de ezzel egy időben elnyerte sorozatunk első részének legunalmasabb közösségi médiás díját.

A kettes számú választókörzetben az 57%-os Dankó Béla az emberünk, aki szintén csak a kötelező köröket hozza képviselői oldalán. Dankó azért megköszöni a pedagógusok áldozatos munkáját, bár arról nem ír, hogy az oktatást Pintérhez hasonlóan ő is rendvédelmi kérdésként fogja-e fel.

A Gyurcsány-Bajnai kormány alatt bevezetett “gazdasági reformok” eszünkbe juthatnak akkor, ha számba vesszük a mostani kormány lépéseit. Lényegi különbséget a 2008-as és a mostani válság kezelése között nem látunk, Dankó a választások előtt néhány nappal még ezt nem látta, vagy nem akarta látni.

Gyulára érve Kovács József körzetében találjuk magunkat és erős a sejtésünk, hogy az ő oldalát is valakik kezelik. Percre pontosan és menetrendszerűen érkezik a sikerkommunikáció. Kovács József a közösségi médiában mutatott jelenléte alapján egy ártalmatlan, tisztességes öregúrnak tűnik. Nehéz elképzelni, hogy bármilyen kritikát valaha megfogalmazzon a kormány megszorításai ellen azok érdekeit védve, akik 55%-kal jutalmazták ténykedését. A bejegyzések alapján megtudhatjuk, hogy kik a barátai, de arról is posztolt, hogy győzött a Fradi. Ja! És a legfontosabb! A kormány szerinte is megvédte a rezsicsökkentést.

Ahogy az egész megyében, úgy Orosházán szintén a Fidesz nyert. Erdős Norbert valamivel kevesebb mint a szavazatok felét tudhatta maga mögött áprilisban. Kell az erősítés Erdőséknek, a képviselő a rezsiharc közepette még bábáskodott egy kicsit a helyi Fidelitas megalapításánál, de ezen kívül nem sok érdekes tartalommal örvendezteti meg többezres követőtáborát. A kormány szlogenjei a szokásosnál egy fokkal rafináltabban jelennek meg a képviselőnél. A családok megvédésére és a rezsiharc folytatására a politikus válasza ugyanazzal a jelszóval írható le:

(nyitókép:Facebook)

További híreink

Közösen ítélte el Izrael annexiós terveit Németország, Franciaország, Egyiptom és Jordánia

Dunai Tibor

Bejelentés: Toroczkai László a Mi Hazánk miniszterelnök-jelöltje

Kemény János

Leadta diplomata-útlevelét Szájer József

Gabay Dorka

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben