2022. január 23., vasárnap
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

Az 1944-es légitámadás áldozataira emlékeztek a kárpátaljai Beregszászban

Az 1944-es szovjet légitámadás áldozatairól emlékeztek meg Beregszász köztemetőjének honvéd parcellájánál, majd a város vasútállomásánál október 9-én.

Először Magyarország Beregszászi Konzulátusának szervezésében a Vérke-parti város köztemetőjében gyűltek össze az emlékezők és helyezték el koszorúikat az áldozatok tiszteletére. Ezt követően a Pro Cultura Subcarpathica (PCS) szervezésében folytatódott a rendezvény.

Szilágyi Mátyás, beregszászi főkonzul felidézte az 1944-es események szörnyűségeit. Majd kiemelte:

 Minden nemzetnek fontos része a hősök és mártírok emléke. Amikor rájuk emlékezünk, megbecsüljük történelmi múltunkat. Fontos, hogy a nemzet önbecsülése, történelmi tartása, megmaradásban való hite szilárdan álljon, s ezáltal megőrizzük a hitet és reményt a jövőben.

Végezetül hozzátette:

 A magyar nép büszke nemzet. Ezért emelt fővel emlékezünk. Reméljük, a továbbiakban ez erőt ad bármilyen válság leküzdéséhez.

Dr. Orosz Ildikó, a PCS elnöke Radnóti Miklós Nem tudhatom című verséből idézett. Elmondta, hogy a költő tökéletesen fogalmazta meg a háború civil lakosságot sújtó borzalmait. Majd kitért a Beregszászt sújtotta légitámadás történéseire.

 Ma azért vagyunk itt, hogy továbbadjuk: mindenkinek a helyén kell lenni és időben kell szólni! Időben kell szólni, hogy a világ sorsa ne vegyen rossz irányt

– hangsúlyozta az elnökasszony. Hozzátette:

 Minden ember felelős azért, hogy mit cselekszik. Ezért fontos az, hogy milyen politikai vezetőt választunk. A mai nap arról is szól, hogy ne rontsuk el. Adjuk át, hogy mindenki felelősségteljesen viseltessen és hozza meg a legjobb döntést saját érdekeink és jogaink érdekében.

A beszédek után Szimeonov Barbara előadásában Buda Ferenc Háború című versének megzenésített változatát hallhatták a jelenlévők. Ezután a történelmi egyházak képviseletében Molnár János, római katolikus plébános és Marosi István, görögkatolikus parochus mondott imát az áldozatokért. Végezetül elhelyezték az emlékezés koszorúit a vasútállomás falán lévő emléktáblánál.

A rendezvény a Szózat eléneklésével zárult.

(Forrás és fotók: karpatalja.ma)

További híreink

Az ügyészség szerint nem bűncselekmény, a sértő felirat a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport előtt

Varga Lilla

Négy fázisban indul újra Olaszország április 27-től

Kemény János

A Mi Hazánk tiltakozik a keresztényellenesség ellen

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen