2.5 C
Budapest
2020. november 29., vasárnap
Magyar Jelen
Kárpát-haza

Az 1956-os forradalomra emlékeztek a kárpátaljai Beregszászban

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulóját méltatták október 23-án Beregszászban – tudósított az eseményről a Kárpátalja.ma.

Az állami himnusz és nemzeti imádságunk elhangzása után Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

Azokra emlékezünk ma, akik akkor sem felejtették el, hogy magyarok, amikor nehézre fordult sorsuk. Oda álltak, ahová szívük húzta. Azokra a csoportokra, amelyek Gálocsban, Nagyszőlősön és Mezőkaszonyban is felemelték a fejüket a kommunizmus ellen és egységet vállaltak a magyar nemzettel, akik tudták, hogy bármi legyen is, minket egy nemzet, egy sors köt össze és ez egy életen át tart. Emlékezzünk ma erre a dicső forradalomra

– zárta szavait Orosz Ildikó.

Beke Mihály András, Magyarország Beregszászi Konzulátusának első beosztott konzulja elmondta, hogy ez a magyar nemzet szabadság vágyának az ünnepe. Ez a szabadság az egész nemzetet összekötötte és mindenki magáénak érezte. És ehhez ma is mindenkinek egy kicsit hozzá kell tennie, nekünk is cselekednünk kell – írja a portál.

– Magyarország XX. századi történetének egyik legméltóbb eseményére emlékezünk ma. A forradalom veresége ellenére, fontos volt, hiszen ez az esemény ejtette az első mély sebet a kommunista rendszerben. Az akkor élt emberek döntöttek és kiálltak magyarságuk mellett, idén nekünk is ehhez hasonlóan kell cselekednünk és megmutatnunk, hogy vagyunk – fejtette ki gondolatait Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

Majd Marosi István, görögkatolikus pap, az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium igazgatója imába foglalta az áldozatok emlékét.

(Fotó: karpatalja.ma)

Kapcsolódó híreink

A málenkij robot áldozataira emlékeztek a kárpátaljai Szolyván, Beregszászban és Dédán

Varga Lilla

Ma van “Vajdaság napja” a nagyszerbek és barátaik szerint…

Varga Lilla

Felavatták vitéz Kozma István altábornagy szobrát a háromszéki Torján

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben