17.6 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek Külföld

Az afgán kormány már több mint 900 tálibot engedett szabadon

Az afgán kormány már több mint 900 tálib foglyot engedett szabadon annak a fogolycserének a keretében, amelyről februárban állapodtak meg a tálibok képviselői és az Egyesült Államok Dohában – jelentette be újságíróknak Dzsavíd Fajszál, a kabuli nemzetbiztonsági tanács szóvivője csütörtökön.

Zabihullah Mudzsáhid, a radikálisok szóvivője szerint a tálibok 132, az afgán kormánnyal kapcsolatban álló rabot engedtek szabadon eddig.
A február 29-én aláírt amerikai-tálib megállapodás a fogolycserén kívül a nemzetközi haderő fokozatos kivonásáról is rendelkezik, biztonsági garanciákért cserébe.

Az egyezmény a tálibok és a kormány közötti béketárgyalások megindítását is előírja, ennek előfeltétele pedig a felek közti fogolycsere, amelynek keretében március 10-ig Kabulnak 5000 tálib foglyot, a táliboknak pedig 1000 afgán katonát és kormányzati alkalmazottat kellett volna elengednie.

A fogolycserét többször elhalasztották, és a kudarcért a felek egymást vádolták. A tálibok azt követelték, hogy a kormány adja vissza 15 magas rangú parancsnokuk szabadságát, ám Kabul ezt visszautasította, mert közülük sok véres merényletekben vettek részt.

A fogolycsere első szakaszára végül április közepén került sor.

A héten Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja Katarba, Indiába és Pakisztánba utazik, hogy regionális támogatókat szerezzen a megállapodásnak. Eközben pedig Washington nyomást igyekszik gyakorolni a tálibokra, tartsák be a megállapodás azon részét, amely az erőszak-cselekmények leállítására szólítja fel őket.

A radikálisok szóvivőjük útján április végén ugyanis közölték: a dohai megállapodás értelmében nem támadják a külföldi erőket, de folytatják műveleteiket a kabuli kormány ellen.

Forrás: MTI

További híreink

Lencsevégre kapták az iskolákból kitiltott Mikulást (videó)

Faragó Dániel

Tampax: Nem csak a nők menstruálnak

Irányi Dániel

Gerendára akasztotta fel a kiskutyáját, majd árnyékszékbe dobta

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen