25 C
Budapest
2022. július 5., kedd
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Az Egyesült Államok átadta a Tadzsi katonai támaszpontot az iraki hadseregnek

Az Egyesült Államok átadta vasárnap a Bagdadtól északra található Tadzsi katonai támaszpontot az iraki hadseregnek egy hivatalos ceremónián – közölte az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen harcoló katonai koalíció szóvivője.

2014 óta a tadzsi támaszpontot főleg az iraki katonák kiképzésére használta a Washington vezette katonai szövetség, amelynek mintegy kétezer katonája teljesített szolgálatot a bázison.
Jelenleg hozzávetőleg ötezer amerikai katona állomásozik Irakban. Az iraki parlament a külföldi csapatok kivonását követeli. Más erők, így a szunnita pártok és a kurdok ugyanakkor azt szeretnék elérni, hogy az amerikai csapatok az országban maradjanak, ugyanis a szomszédos Irán még nagyobb befolyásszerzésétől tartanak.

Több mint két évvel az Iszlám Állam felett aratott katonai győzelmet követően az iraki hadsereg még mindig amerikai segítségre szorul a dzsihadisták elleni küzdelemben.
Donald Trump amerikai elnök nemrég arról biztosította Musztafa al-Kadzimi iraki miniszterelnököt, hogy az Egyesült Államok három éven belül kivonja csapatait a közel-keleti országból.

Forrás: MTI

További híreink

A Netflix üzent alkalmazottainak: ha nem értesz egyet a műsorainkkal, nem muszáj itt dolgoznod

Irányi Dániel

Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

Dunai Tibor

Árammal védi tulajdonát egy borászat Olaszliszkán, a helyi “romák” felháborodtak

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen