5.4 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Az ellenőrzések tanulsága szerint jelentősen megugrott a feketén foglalkoztatottak száma

Míg tíz éve 114 ezer, úgy idén már csak 28 ezer dolgozónál nézte meg a foglalkoztatásfelügyeleti hatóság, hogy be van-e jelentve, de a találati arány magasabb volt, mint 2012-ben. Akkor az első félévben mindösszesen 5 százalékról derült ki a feketefoglalkoztatás, idén azonban több mint 14 százalékról – adta hírül a Népszava a Technológiai és Ipari Minisztérium jelentésére hivatkozva.

Az első félévben lebukott fekete foglalkoztatottak majdnem harmadát az építőipar adta, így aztán aligha meglepő, hogy végül az összes illegális foglalkoztatott mintegy fele ebből az ágazatból került ki. A hatóságok 6500 munkást ellenőriztek, ebből 2000-en dolgoztak feketén. Ha nem csak “belenyúltak”, hanem a számok arányosan növekednek a mintavétel nagyságával, az azt jelenti, hogy a 375 ezer foglalkoztatott esetében legalább 120 ezer nincs bejelentve. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke szerint azonban nem beszélhetünk arról, hogy az adatok az egész szektorra általánosak lennének.

Ő úgy véli, az ellenőrzések nagy része mikro- és kisvállalkozásokat, és főként a lakosságnak végzett munkákat vizsgálhatott, mert itt több a szabálytalanság, viszont nőttek a megrendelések, emiatt több ember kellett.

Az is kiderült, hogy míg a tőkeerős nagycégek jellemzően szabályosan működnek, sok kisebb vállalkozás a magyar adórendszer miatt egyszerűen rákényszerül a feketézésre. Eleve ezen vállalkozások egy része kényszervállalkozó, aki segédmunkásait be se jelenti, mert nem tudná fizetni utánuk a járulékokat amellett, hogy még tisztességes fizetést is adjon nekik. De akadnak olyanok is, akik alkalmi munkásokat alkalmaznak, viszont elmulasztják a napi bejelentések megtételét.

A katás adózás átalakítása ezt a szektort is érinthette: a 85 ezer egyéni vállalkozó közül 3740 szűnt meg augusztusban, ez tízszer több a normál havi megszűnéseknél.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Mohai Balázs

További híreink

34 éves elnököt választott ifjúsági tagozatának élére a Fidesz

Faragó Dániel

Exkluzív! – Somogy megyében kaptak lencsevégre egy krampuszt, bolti lopás miatt keresik

Faragó Dániel

Felbomlott a szivárványkoalíció a DK fővárosában, működésképtelenség miatt feloszlatást terjeszt elő a Mi Hazánk

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben