16.9 C
Budapest
2022. szeptember 28., szerda
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Az energiaválság miatt rögtönzött sátrak felállítását javasolják Svédországban

Egyre nagyobb az esély arra, hogy télen többször is le kell majd választani az elektromos hálózatról a háztartásokat Svédországban. A hatóságok azt ajánlják az embereknek, hogy ilyenkor rögtönzött sátrakban vagy kunyhókban tartózkodjanak – adta hírül a V4NA.

A Svenska Kraftnat svéd energetikai vállalat felhívást intézett a lakosság felé, melyben tájékoztatott:

egyre reálisabb annak a lehetősége, hogy a háztartások hosszabb ideig áram nélkül maradhatnak,

ugyanis az előrejelzések alapján az energiahiány nem enyhülni, hanem súlyosbodni fog.

Éljenek a szankciók!

Mint sok más európai ország, Svédország is nagyban függ az energiaimporttól, ám az Oroszország elleni szankciók miatt elveszítette legfőbb beszállítóját. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy a svédek nem biztos, hogy képesek lesznek annyi áramot importálni, amennyivel teljes mértékben ki tudja elégíteni a hazai szükségleteit.

“Váltóáram”

A tervek szerint ha bekövetkezik a legrosszabb forgatókönyv, és hosszú leállások jönnek, akkor a régiókat felváltva fogják lekapcsolni.

Svédországban eddig még soha nem volt arra szükség, hogy a háztartásokat lekapcsolják a hálózatról, de 2011 óta létezik egy vészhelyzeti terv az ilyen esetekre, amely meghatározza, hogy hol kell először kikapcsolni az áramot, és hol kell a lehető legtovább fenntartani az ellátást – erről a v4na portál számolt be.

A Svenska Kraftnat figyelmeztetése szerint több százezer háztartás elveszítheti az áramellátást, akár több órára is.

Egy szoba, egy sátor

A svéd hatóságok erre az esetre azt tanácsolják a családoknak, gyűljenek össze egy helyiségben, és azt tartsák melegen. Az egyedül élőknek ajánlott kijelölni egy helyiséget, ahol a szobahőmérsékletet fenn tudják tartani, és ennek a szobának a nyílászáróit szigetelni kell. Itt tanácsos sátrat felállítani, vagy rögtönzött kunyhót építeni, amit könnyebb melegen tartani.

A Svenska Kraftnat kiemelte: abban az esetben kerülhetőek el a több órás áramkimaradások, ha a fogyasztók jelentősen csökkentik az áramfogyasztásokat a reggeli és az esti csúcsidőszakban.

Edd hidegen, tartsd a szabadban

Ezen felül azt javasolják a lakosságnak, főzzenek kevesebbszer, és a lehető legkevesebb energiát felhasználva melegítsék az élelmiszereket. Az ételt pedig ne a hűtőben, hanem a szabadban tárolják a téli időszakban. A villany helyett gyertyákat és elemes zseblámpákat ajánlanak.

Világháborús nosztalgiát hoztak az EU szankciói

Nyugat-Európa a második világháború óta nem tapasztalt lehetőségekkel néz szembe a teljesen elhibázott szankciók nyomán. Az átlagember ismét megtapasztalhatja milyen a sötétben fázni a téli időszakban. Egyedül az angol és amerikai bombázók hiányoznak a fejük felől.

Az energiaválság a közösségi médiába is beköszöntött és Németországban az ottani katasztrófavédelem megkezdte a lakosság felkészítését egy egészen szélsőséges forgatókönyvre. A közzétett oktatóvideók arról szólnak, hogy mi a teendő télen, ha egyáltalán nincs fűtés egy városi lakásban.

Finnországban két tartalék erőművet indítottak be az áramhiány elkerülése érdekében. Ezt a hálózatért felelős üzemeltető jelentette be, miután augusztus végén már figyelmeztetett: a télen áramkimaradások veszélye fenyeget az európai energiaválság miatt. Az elmúlt időszakban fontos fejlemény volt, hogy Finnország májusban bejelentette NATO-tagjelöltségét az orosz–ukrán háború után. Oroszország ez után közölte:

fizetési problémák miatt beszüntetik az áramszállítást a finnek részére.

Az orosz áramszállítás, amely májusban leállt, a finn áramfogyasztás 10 százalékát biztosította, és elérte a 900 megawattot.

Sorsfordító lehet a tél?

Amennyiben az energiaválság tényleg olyan méreteket ölt, mint ahogyan azt a szakértők és elemzők beharangozták, akkor az igazi kérdés az lesz, vajon az energiahiánynak milyen hatásai lesznek a multikulturális társadalmakra, melyeket már most is csak a mesterségesen fenntartott jólét hamis békéje tart össze? Vajon hogyan fognak reagálni az „újsvédek”, „újfranciák” és „újnémetek”, ha megtudják, a módos szomszédságok hosszú órára áram és segítség nélkül maradnak a téli sötétben? Hát az őshonos lakosság, akik a kényelemért és jólétért cserébe mondtak le a biztonságukról és nemzeti büszkeségükről?

Azonban azt se feledjük el, hogy miközben a fideszes média a „hanyatló Nyugaton” röhög, hazánkban a kormány óriási adókkal sújtja az energiát, és olyan árakon adja a lakosságnak, hogy nem csak óriási haszonra tesz szert belőle, de télire már tényleg csak a gazdagok kiváltsága lesz a fűtött otthon. Tehát senki ne ringassa magát abba az illúzióba, hogy mi bármivel is jobban jártunk a kormányunkkal.

További híreink

Csíksomlyói búcsú: a járvány visszavezet bennünket a lényeghez, az ünnep magvához

Szabó Norbert

Bezárt üzletek után is szed bérleti díjat a Tesco

Gabay Dorka

Svédországban az illegális migránsok ellátása fontosabb, mint a svéd időseké

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben