16.9 C
Budapest
2022. szeptember 28., szerda
Magyar Jelen
Hírek

Az EU-ban egyedül Magyarországon szállt el a kenyér ára

Magyarországon 66 százalékkal volt drágább a kenyér augusztusban, mint egy évvel ezelőtt – derült ki az Eurostat adataiból. Ezzel messze nálunk volt a legnagyobb drágulás az EU-ban, a második helyezett Litvániában csupán fele ekkora volt a kenyérár-emelkedés – írja a Portfolió.

A hús és a zöldségek mellett a kenyér is óriási infláción esett át az elmúlt fél évben. A gazdasági elemzők ezt az orosz – ukrán háborúra szeretik fogni. Mivel Ukrajna jelentős exportőr gabona, búza, kukorica, valamint olajos magvak tekintetében, így érthető, hogy a háború miatt miért emelkedett drasztikusan a kenyér ára. A probléma ezzel csupán annyi, hogy ez az állítás Magyarországon kívül szinte egyik európai országra sem érvényes.

Az uniós átlaginfláció ugyanis mindössze 18 százalék a kenyér esetében.

Vagyis, tavaly augusztusban ennyivel volt olcsóbb a kenyér átlagosan. Igaz, hogy 2020 és 2021 között mindössze 3 százalékos drágulásról beszélhetünk – ennek fényében pedig valóban beszélhetünk kiugró inflációról, – ám ez még csak meg sem közelíti azt, amit hazánkban tapasztalunk. Sőt, a gazdag európai országok érezték a legkevésbé az inflációt.

Franciaországban mindössze 8 százalékkal emelkedett a kenyér ára, Hollandiában és Luxemburgban 10 százalékkal. Litvánia ezüstérmes a drágulásban, ott 33 százalékkal kell többet fizetni a kenyérért.

Az aranyérem pedig Magyarországé, itt ugyanis egy év alatt 66 százalékkal emelkedett a kenyér ára.

És ehhez tegyük hozzá, hogy szeptemberben további két alkalommal emelték az árakat. Ez példátlan egy olyan ország esetében, melynek – adottságaiból kifolyólag – önellátónak kellene lennie az alapvető élelmiszerek terén. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy az EU-s átlagfizetések terén Románia egy része is lehagyott minket, s csupán Bulgária kullog mögöttünk, az elszálló infláció még fájdalmasabb.

További híreink

„Ne tagadd, inkább támogasd!” – így viccelődtek a holokauszton Mirkóczkiék

janositamas

Bejelentés nélkül leruccant Szíriába Putyin

Kemény János

Több óriásvállalat is kötelezővé teszi dolgozóinak az oltást

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben