14.1 C
Budapest
2022. szeptember 25., vasárnap
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Az indiánok panaszai miatt a Jeep terepjárója is nevet változtathat

Noha mindvégig közismert tény volt, hogy a Jeep terepjárója a Cherokee indián törzsről kapta a nevét, idáig ez senkit sem zavart. Az elmúlt bő fél év eseményeit látva azonban az említett indián törzs is kitalálta, mélyen sérti őket, hogy a fehér ember márkaként használja a nevüket, ezért felszólítják a Jeep-et, változtassák meg a Cherokee terepjáró nevét valami politikailag korrektebbre.  

A Jeep immáron 45 éve gyárt Cherokee néven terepjárót, és eddig az indiánoknak az égvilágon semmi problémája nem volt a névhasználattal, most azonban hirtelen elkezdték úgy érezni, “nem tisztelik meg őket azzal, ha a nevüket egy autó oldalára írják”. A Car and Driver magazin cikke szerint egyre nagyobb a nyomás az autógyártón, hogy változtassa meg a legendás nevet.

“Ha ki szeretnék fejezni, mennyire tisztelnek minket, beszéljenek a független kormányunkról, tanuljanak a történelmünkről, a kultúránkról”

– fogalmazott Chuck Hoskin Jr., a cseroki nemzetség főnöke. Hozzátette, úgy véli

“itt az ideje, hogy a vállalatok és a spotklubok felhagyjanak az őslakos amerikai nevek, képek és kabalák használatával”.

Az autóiparban eddig még nem történt ilyesmi, ám a sport világában már van precedens a névváltoztatásra.

A Jeep ellenben azzal védekezett, ők kifejezetten az “őslakosok tiszteletére” választották a Cherokee nevet és ezért nem szeretnék megváltoztatni. Kérdés, meddig tudnak ellenállni a rájuk helyeződő nyomásnak.

 

További híreink

Csak hajszálon múlt, hogy az úzvölgyi események nem torkolltak véres konfliktusba

Szabó Norbert

Az elmúlt évtizedekben Románia bűnözőket is exportált, akik most otthon folytatják a „tevékenységet”

Szabó Norbert

Rendkívüli bejelentés: Magyarország nagy mennyiségű oltóanyagot vesz Oroszországtól

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben