29.7 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Jeles napok Kiemelt

25 éve jelent meg az Internet Explorer

Huszonöt éve, 1995. augusztus 16-án tette elérhetővé a Microsoft amerikai számítástechnikai óriásvállalat az Internet Explorert, amely sokáig a világ legelterjedtebb grafikus böngészőprogramja volt – nem kis részben azért, mert a Windows operációs rendszer része volt.

Az MTVA Sajtóadatbankjának anyaga:

A világháló (World Wide Web) feltalálója, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetnél (CERN) dolgozó Tim Berners-Lee 1991-ben mutatta be kollégáinak a NeXT számítógépre kifejlesztett első böngészőprogramot, amelynek nevét később Nexusra változtatták, hogy megszüntessék a szoftver és a világháló azonos elnevezéséből származó zavart. A CERN 1993. április 30-án tette mindenki számára szabadon és ingyen hozzáférhetővé a Nexus forráskódját.

Az első tömegesen használt böngésző, a Marc Andreessen által megalkotott Mosaic már jóval inkább felhasználóbarát volt, és együtt tudta kezelni a képeket a szövegekkel. A Mosaic licencét később a Spyglass cég vette meg, de a Spyglass Mosaic böngésző nem vonzotta a felhasználókat. Ők inkább az önállósult Andreessen fejlesztette Netscape Navigatort (1997-től Netscape Communicator) választották, amely 1994-es megjelenése után gyorsan domináns pozícióra tett szert, s 1996-ban a piac majdnem 80 százalékát uralta.

A Microsoft, a legnépszerűbb operációs rendszer, a Windows tulajdonosa megkésve nyitott a világháló felé. A redmondi óriás nem is önálló fejlesztéssel rukkolt elő, hanem a Spyglass Mosaic licencét vette meg és fejlesztette tovább. Az Internet Explorer 1.0 a Windows 95 operációs rendszer megjelenése után egy nappal, 1995. augusztus 16-án a Microsoft Plus! for Windows 95 csomag részeként (további 50 dollár megfizetése ellenében) vált hozzáférhetővé, ezzel megkezdődött a Netscape-pel vívott, úgynevezett böngészőháború.

A versenyben az Internet Explorer fejlesztésére évi százmillió dollárt költő Microsoft újabb és újabb újdonságokkal próbálta terméke népszerűségét növelni. Az IE második változatát már ingyen letölthetővé tették, a harmadik az Internet Mail levelező, a News 1.0 hírolvasó és a Windows Address Book címjegyzék-alkalmazásokkal bővült, támogatta a Netscape bővítményeit és a JavaScript Microsoft-féle változatát, a JScriptet. Ebben a verzióban jelent meg a kék e betűt formázó logó, a böngésző piaci részesedése 3-5 százalékról 20-30 százalékra nőtt.

A háborúban a döntő fordulatot az IE 4 hozta meg, amelyet a Microsoft a Windowsba integrált. A felhasználók így kéretlenül is megkapták, és többségük nem is keresett alternatív böngészőt (emiatt az Egyesült Államokban trösztellenes eljárás indult). A jóval kisebb anyagi erőforrásokkal rendelkező Netscape fokozatosan vesztett részesedéséből, az Internet Explorer 2002-ben egyeduralkodóként 96 százalékos részesedéssel bírt a böngészők piacán. Mindez nem jelentette azt, hogy a felhasználók kedvelték volna: a súlyos és csak nehézkesen orvosolt biztonsági hibák, a támogatás hiánya miatt minden idők legrosszabb szoftvereként emlegették. Az IE következő, külön már nem letölthető verzióit az operációs rendszerrel együtt fejlesztették, a frissítések a Windows frissítéseként jelentek meg.

Érdekesség, hogy az IE 6 “kinyírásában” a Youtube vállalt döntő szerepet. A Google által nem sokkal korábban felvásárolt videómegosztó fejlesztői 2009-ben megelégelték, hogy a felhasználók húsz százaléka még mindig az elavult, az új technológiákat rosszul kezelő, hibáktól hemzsegő és biztonsági fenyegetést jelentő böngészőt használja, különmunkára kényszerítve őket. A Google szabályzatát kijátszva, önhatalmúlag figyelmeztetést helyeztek el az oldalon, miszerint hamarosan felhagynak az IE 6 támogatásával. Szinte hetek alatt felhasználok tömegei tértek át modernebb és biztonságosabb programokra, az akciót a Google utólag helybenhagyta, sőt még a Microsoft is örömmel fogadta.

Az újabb böngészőháború 2004-ben kezdődött, amikor a közösségi finanszírozású Mozilla alapítvány a Netscape nyílttá tett forráskódját felhasználva közzétette a Firefox böngészőt, majd 2008-ban megjelent a Google által fejlesztett Chrome is. Ezek gyorsan terjedtek, az Internet Explorer piaci részesedése 2011-ben esett 50 százalék alá, és a következő évben előzte meg a Chrome. Ehhez az is hozzájárult, hogy az Európai Bizottság 2009-ben az uniós versenyjoggal ellentétesnek találta az IE integrációját a Windowsba, ezért a Microsoft vállalta, hogy 2014-ig az EU-ban forgalomba hozott operációs rendszereiben böngészőválasztást lehetővé tevő ablakot jelenít meg. Mivel ezt a kötelezettségét nem tartotta be, 2013-ban az Európai

Bizottság rekordösszegű, 561 millió euró büntetést szabott ki a vállalatra.

Az Internet Explorer utolsó, 11-es verzióját 2013. október 17-én, a Windows 8.1 operációs rendszerrel tették hozzáférhetővé, a vállalat ma már csak az IE ezen változatát támogatja. Az Internet Explorer utódja a Microsoft Edge böngésző lett, amelyet 2015. január 21-én mutattak be, az “e” logón a könnyű felismerhetőség érdekében csak kicsit változtattak. Az Edge sem lett igazán népszerű, piaci részesedése kevesebb mint tíz százalék, szemben a Chrome kétharmadával. A böngészőt idén a nyílt forráskódú Chromium motorra építve teljesen újraírták, így már a Chrome bővítményeit is kezeli. A Microsoft valamennyi Windows 10 operációs rendszert futtató gépen erre frissíti a böngészőt, így nem kizárt, hogy az Edge népszerűsége nőni fog.

Ami igazán meglepő, hogy egy 2019 decemberi felmérés alapján a felhasználók mintegy három százaléka még mindig kitart valamelyik Internet Explorer mellett, annak ellenére, hogy használatuk nemcsak nehézkes, de más böngészőszoftverekhez képest biztonságtechnikai szempontból sérülékenyebbek is.

MTI

További híreink

Rendőrök menekítették ki a republikánus képviselőt a tüntetők gyűrűjéből

Irányi Dániel

Hazai oltás a láthatáron?

Kemény János

Koronavírussal diagnosztizáltak egy gyereket Budapesten

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen