7.5 C
Budapest
2021. október 23., szombat
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Az oltatlanokat okolják a rossz gazdasági mutatók miatt Felvidéken

A Szlovák Nemzeti Bank a szlovák gazdaság lassulásáról tartott sajtótájékoztatót. Ennek egyik kiváltó okát az autóipar problémái jelentik, a másikat viszont az oltatlanok magas aránya – foglalta össze a parameter.sk.

A koronavírus elterjedését kihasználó kattintásvadász sajtó által gerjesztett pánik eredményeként nem csak a Távol-Keleten, de az Egyesült Államokban és Európában is sorra jöttek a lezárások, állították le a gyárakat, szüneteltették a termelést. Globalizált világunkban már az első leállások dominóként döntötték be a gazdaságokat. Ezt leginkább az autóiparban lehetne szemléltetni, hiszen a hiányzó elektronikai alkatrészek és chipek miatt azóta is döcög a termelés.

A Szlovák Automobil Szövetség főtitkára, Ján Pribula elmondta, a különböző irányítóegységek, az autósofőrök tájékoztatására, de az utasok szórakoztatására szolgáló rendszerekhez is chipekre van szükség. Ezek azonban hiányoznak, amit legkorábban 2022-2023 körül lehet csak orvosolni.

A jegybank más bűnbakot is talált

A jegybank elemzése szerint nemcsak az autóipar, de az is befolyásolja a szlovák gazdaságot, hogy Felvidék az egyik legalacsonyabb beoltottsági aránnyal bíró ország az EU-ban. Ez elsősorban a szolgáltatási, gasztronómiai, vendéglátóipari, kereskedelmi, kulturális és sportszektort érinti negatívan.

“Ha Szlovákia hasonló színvonalon lenne a beoltottságot tekintve, mint ahol ez az arány a legmagasabb, a társadalom korlátozások nélkül vagy csak enyhe szigorításokkal élhetne. Jó példa erre Dánia. Ez érezhetően segítene a gazdaságnak, a munkahelyeknek, a fizetéseknek és az állami költségvetésnek is”

– állítja a jegybank.

Tehát

a jegybank szerint nem a kormány teljesen értelmetlen korlátozásai okozzák a gazdaság nehézséges helyreállását, hanem a “galád oltatlanok”, akik nem engedtek a zsarolásnak, és vették fel a vakcinát csak azért, hogy cserébe pár hónapig étterembe, moziba, vagy koncertekre járhassanak.

A kormány zsarolásának köszönhetően a szlovákok mintegy egymilliárd eurós bevételtől esnek el a 2021-es és 2022-es évben.

Ezt a pénzügyi elemzők úgy tálalták, mint ami “az alacsony beoltottság miatt” történik. Pedig, ha a társadalom nem hagyja magát zsarolni, a kormányoknak előbb-utóbb dönteniük kell, hogy akár a gazdaság teljes tönkretétele árán is ráerőszakolják a vakcinákat a társadalomra, vagy az “önkéntes oltás” fel nem vétele végül tényleg nem jár majd semmiféle szankcióval.

Fotó: SITA

További híreink

A kisgazda Hajdara Rolandot indítja a Mi Hazánk Gyöngyösön

Kemény János

Nincs vétó

Faragó Dániel

A Migration Aid vádaskodása alaptalan és becsmérlő

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen