6.4 C
Budapest
2021. március 4., csütörtök
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

Az ősemberhez hasonlítják a 18. századi ukránokat az új történelemkönyvek

Jókora botrány kerekedett néhány új szerkesztésű Ukrajna történelme tankönyv miatt. A történelemkönyvek tartalmán felháborodtak az Ukrán Tudományos Akadémia szakemberei, akik szerint számos téves, a józan észnek ellentmondó tézist tartalmaznak az új szerkesztésű tankönyvek.

Az azokban szereplő állítás szerint az ukrán sztyeppék meghódítása az orosz történelemírást másolja és a XVIII. század ukránjait pedig az ősemberekhez teszik hasonlóvá.

Az orosz világot emlegető tananyag a szakértők szerint nemcsak téveszméket hint el a tanulók között Ukrajna történelméről, de nemzetbiztonsági kockázatot is jelent.

A tankönyvek bírálói új szakbizottság létrehozását követelik, amely elrendelheti a történelemkönyvek kiadási engedélyének visszavonását – írja a Kárpáthír.com.

A szakvéleménnyel azonban messze nem minden ukrajnai tudós és történész ért egyet. A portál írása szerint léteznek olyan vélemények, hogy amennyiben Ukrajna az orosz irányba mozogna, sokkal magasabb volna az országban az életszínvonal és háborús állapotok sem uralkodnának a keleti régiókban, nem veszett volna el a Krím sem.

A szakértői többség azonban leseperte az asztalról ezeket a véleményeket.

(Kép: illusztráció/pixabay.com)

További híreink

Évekig erőszakolta nevelt lányait – még a saját anyjuk sem hitt nekik

Irányi Dániel

Közel 80 ezer forintot érő napszemüveget loptak, gyerekkel a kézben

Szabó Norbert

Szabadon engedte a bíróság az egyik Deák téri támadót

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben