28.3 C
Budapest
2022. augusztus 11., csütörtök
Magyar Jelen
Kárpát-haza

Az ukrán külügyminiszter szerint Budapest “nyílt seb”

Dmitro Kuleba ukrán külügyiminiszter szerint Budapest Ukrajna számára a “nyílt sebek” egyike maradt, szemlézi nyilatkozatát az MTI.

Az ukrán külügyminiszter szerint Ukrajna joga meghatározni, milyen lesz az oktatási rendszere, nem pedig Oroszországnak, Magyarországnak, Lengyelországnak, az Egyesült Államoknak vagy Kínának. Hangsúlyozta, hogy az Európa Tanács Velencei Bizottsága számos észrevételt és javaslatot tett a 2017-ben elfogadott ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban, Ukrajna pedig végrehajtotta azokat, a nemzetközi kötelezettségeivel összhangba hozta a jogszabályt, így Kijev ezt a témát lezártnak tekinti.

Kuleba emlékeztetett magyar partnerével, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel tartott egyik találkozójára, ahol kifejtette, hogy a magyar-ukrán kapcsolatokat újjá lehet éleszteni, de ezeket szerinte sok akadály és hullámvölgy fogja még övezni, és lesznek, akik megpróbálják megzavarni mindkét ország belpolitikáját.

Javasolta ezért a magyar külügyminiszternek, hogy erkölcsileg készüljenek fel egy nagyon nehéz folyamatra, de a két tárcavezető megállapodott abban, hogy követni fogják ezt az utat. Kuleba szavai szerint minden, ami ezután következett, megerősítette ezt a megállapodást.

Meggyőződését fejezte ki, hogy Magyarországnak Ukrajna szomszédjaként nincsenek agresszív szándékai Kijevvel szemben.

Az Ukrajnában élő magyar kisebbségre kitérve kifejtette, hogy ők Ukrajna állampolgárai, így az ukrán társadalom szerves részét képezik. “Ezért minden magyarellenes hisztéria, amit egyes erők a közösségi oldalakon kísérelnek meg terjeszteni, nem pusztán magyarok, hanem egyben ukránok elleni hisztériakeltés, mert mindannyian egy testnek, Ukrajnának a részei vagyunk.” Leszögezte, hogy Kijev kész normalizálni kapcsolatait Budapesttel, ha Magyarország betartja a “játékszabályokat”

Szavai szerint Kijev megérti, hogy Magyarország aggódik az ukrán állampolgárságú magyar nemzetiségűek sorsa miatt. Budapestnek jogában áll gondoskodni róluk, de ezt az ukrán törvények által megszabott “vörös vonalakon” belül kell megtennie.

 

További híreink

Felvidéki szepsi diákok nyerték meg a Mobilszem Kárpát-medencei filmversenyt

Varga Lilla

A magyar dráma napját tartják Erdélyben

Kemény János

Nem engedték be Ukrajnába Grezsa István miniszteri biztost

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben