4.8 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
Hírek

Azt hitte, „átlagfogyasztó”, aztán megkapta az első emelt villanyszámlát

A 24.hu-nak számolt be saját esetéről a lap egyik olvasója, aki korábban azt hitte, átlagfogyasztónak számít, így az olcsó éjszakai árammal nem is lesz problémája. Aztán megkapta az első emelkedett számlát, és rájött mekkorát tévedett.

40 négyzetméteres öreg lakásban lakik, ahol „nem csinál nagy meleget” és luxusban sem él.

Átalánydíjasok, a havi átlagos fogyasztásuk csak a hőtárolós villanykályhára körülbelül 355 kWh/hó. A kályha éjszakai áramról megy, ami azt jelenti, hogy külön átlagfogyasztás vonatkozik rá (havi 210, évi 2523 kilowattóra). Csakhogy mint írja, átlagfogyasztással nem tudják kifűteni a 40 négyzetméteres kislakást – náluk éves szinten 4260 kWh-t igényel a fűtés.

A kormány meglehetősen érdekesen meghatározott „átlagfogyasztásának” köszönhetően a fűtés augusztus 1-jétől 8200 forint helyett 14 ezer forintba kerül, éves szinten pedig legalább 70 ezres plusz kiadást jelent.

Ennek fő oka, hogy az egyébként olcsóbb éjszakai áramnál a rezsicsökkentett ár több mint két és félszerese lett a lakossági piaci ár, nem úgy mint a nappalinál, ahol kevesebb mint kétszeres árat kell megfizetni az átlagfogyasztás felett. Az MVM díjszabása alapján ugyanis

  • a nappali áram rezsicsökkentett áron bruttó 36,386 forint/ kWh,
  • az éjszakai áram 22,962 forint kilowattóránként.

Tehát, a rezsicsökkentett nappali ár közel 60 százalékkal drágább, viszont az „átlagfogyasztás” felett már megközelíti egymást a kettő:

  • a nappali áram lakossági piaci ára bruttó 70,104 forint/kWh,
  • az éjszakai áramé pedig 60,935.

Vagyis a lakossági piaci ár nappali áramnál a rezsicsökkentett ár csaknem duplája (1,92-szerese) lett, az éjszakai áramnál viszont 2,65-szörösét kell fizetni. Így lakossági piaci áron már csak 15 százalékkal olcsóbb az éjszakai áram, nem 60 százalékkal.

Ez különösen azokat érinti érzékenyen, akik éjszakai árammal fűtenek.

A levelet író családnál a többi áramfelhasználás nappali óráról megy, amire külön jár nekik a 2523 kWh-s átlagfogyasztásig a rezsicsökkentett ár. A nappali áramból egyébként havi 140 kWh-t fogyasztanak csak, azaz évi 1680 kWh-t.

Ők azonban még így is szerencsésnek érezhetik magukat, hiszen a kormány nem az áramot, hanem a gázt adja igazán horroráron. Azok a családok lesznek igazán bajban, akik gázzal fűtenek az „átlagfogyasztás” felett.

További híreink

34 éves elnököt választott ifjúsági tagozatának élére a Fidesz

Faragó Dániel

Exkluzív! – Somogy megyében kaptak lencsevégre egy krampuszt, bolti lopás miatt keresik

Faragó Dániel

Felbomlott a szivárványkoalíció a DK fővárosában, működésképtelenség miatt feloszlatást terjeszt elő a Mi Hazánk

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben