19.4 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Bagdy Emőke: Ha a magánélet elpusztul, az ember a semmibe zuhan

Az előttünk álló hónapok komoly megpróbáltatást jelentenek mind érzelmileg, mind egzisztenciálisan. Arról, hogy miként lehet nem pusztán átvészelni a koronavírus okozta izolációt, de akár meg is újulni, Bagdy Emőke, klinikai szakpszichológust kérdeztük.

A feje tetejére fordult a világ – mondhatnánk, hiszen a koronavírus-járvány teljesen felforgatja életünket, mindennapjainkat. Olyan krízishelyzet ez, ami épp csak, hogy kezdetét vette, és a végét még nem látjuk. Bagdy Emőke, pszichológus portálunknak arról beszélt, miként hozhatjuk ki a legtöbbet ebből a nem várt, hosszan tartó állapotból. – Az ember életének két nagyon fontos területe van: a munka és a magánélet. Most, hogy a munkából sokaknak ki kell lépni, a magánélet nagyobb hangsúlyt kap. Sajnos az egzisztenciális fenyegetettségre most nem tudunk megnyugtató választ adni, a reménység az, amit éltetnünk kell magunkban – mondta a szakember, aki úgy látja, amikor elmúlik egy fenyegetettségi helyzet, és az élet akármilyen módon is, de a belátható biztonság szintjén helyreáll, akkor ebben olyan alkotóerők, és olyan fantasztikus produktív erők tudnak felszabadulni, amelyek a második világháború utáni gyors helyreállást is eredményezték.
– Nem volt semmink, de az emberi erő, az emberi lélek segítségével talpra álltunk. Tudományos vizsgálatok is azt támasztják alá, hogy nem a körülmények azok, amik döntően maghatározók egy válsághelyzetben, hanem az emberi lélek jelenléte, az összefogás, együttműködés, az akarat. Teljesen világos, hogy

ahol működött az egyet akarás az élet védelme, szolgálata érdekében, ott minden nehézséget át tudtak hidalni – hangsúlyozta Bagdy Emőke, aki szerint most a reménység az, amit az egzisztenciális krízisállapotban ki lehet nyitni.

Mint fogalmazott, e munkahelyi fenyegetettség mindnyájunkat sújt, senki nincs jobb helyzetben, így nincs versengési lehetőség, nem irigyelhetjük mások előnyhelyzetét, ami összeköt bennünket, erősít minket.
– A munkanélküliség, az egzisztenciális fenyegetettség ott van a kényszerűen otthon maradó emberekben. Mindenkiben felmerül a kérdés, mi lesz majd, ha a járvány, amit szeretnénk minél előbb magunk mögött tudni, lezajlik? Nem tudjuk, mennyi ideig tart ez az elzártság, de az idő múltával nehezül a helyzet. És a fő kérdés, amivel meg kell birkózni, hogy milyen elviselni az izolációt, a munkából való kilépést, és az otthonlétet – sorolta a szakember, aki hangsúlyozta, az izoláció tűrése embert próbáló feladat.
Bagdy Emőke megítélése szerint a jelenlegi egy teljesen új helyzet, melyben minden felborult, ezért a belső családi rend megteremtése az, ami minden családi helyzetben, viszonyban feszültséget szül.

– Ahhoz, hogy létezni tudjon a család, félre kell tenni minden ellenségességet, vitát, minden olyat ami akadályozná a belső rend megteremtését. Fölé kell emelkedni azzal a megegyezéssel, hogy az, ami kettőnket, szülőket, vagy a családi életet bántja, azt azért tesszük félre, mert össze kell fognunk, hogy megoldjuk az életünket ilyen összezártságban is –

javasolta a szakpszichológus, aki azt is elmondta, ilyen helyzetben a tudatosságnak nagy szerepe van.

– Egy izolációs, úgynevezett lombikhelyzetben, amikor a lélektani tér be van zárva, és az indulatok felfűtődnek, nagy az esélye annak, hogy egy apró negatív feszültség is hatványozódik. Épp ezért itt a tudatosságnak nagy szerepe van. Hogy az ember felül tudjon emelkedni, és ne tegye tönkre azt, ami az egyedüli lehetősége. Mert ha a másik „lábat”, a magánéletet is elpusztítjuk, mi marad? – fogalmazott a szakember, aki úgy folytatta:

ha a magánélet elpusztul, az ember a semmibe zuhan. Nagyon kell a megtartó erő, mert a magánélet az egyensúly, a szeretetkapcsolatok ereje pedig a boldogság feltétele – emelte ki.

Hozzátette, most visszavonulunk abba az „anyaméhbe”, amit kikezdeni, föllazítani lehet, de aminél jobbat kitalálni nem lehet, mert a szerelmet, ami többek közt az élet továbbvitele is, nem lehet kiirtani az életből. – Legyünk észnél, és nagyon vigyázzunk erre! Lehet tehát az érzelmeknek, indulatoknak egy felfűtődése ebben a lombikhelyzetben, de ha a pozitív oldalt erősítjük, megújulhatnak a családi szeretetkapcsolatok. Minden változás krízis, de át lehet állni, meg lehet tanulni együtt élni a változással, meg lehet újulni benne – hangsúlyozta Bagdy Emőke.

További híreink

A kertészeteket fosztogató bűnbanda mindhárom tagját elfogták

Dunai Tibor

Elon Musk tervezett “űrinternetjének” újabb 60 műholdját állította Föld körüli pályára

Szabó Norbert

Visszatért Magyarországra a 2011-ben eltűnt csíkosfejű nádiposzáta

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen