-2.5 C
Budapest
2022. január 26., szerda
Magyar Jelen
Hírek Környezetvédelem

Baktériumokat használnának a mikroműanyag ártalmatlanítására

A Hongkongi Műszaki Egyetem kutatói baktériumokat használnának a mikroműanyag ártalmatlanítására. A baktériumok hajlamosak csoportosulva rátapadni felületekre, egyfajta filmréteget képezve. A kutatók ezt a tulajdonságukat kihasználva ragasztószalag-szerű mikrobiális hálókat akarnak tenyészteni – írja az Élő Bolygónk.

A tervezet szerint így össze tudnák fogni a vízben úszkáló műanyagokat, hogy azok könnyebben kihalászható és újrahasznosítható gömbökké álljanak össze.

Noha a kutatás még csupán a kezdeti fázisnál jár, az eddig eredmények ígéretesek. Ha a kutatók sikerrel járnak, egy új, fenntartható módszert teremtenének a műanyagszennyezés mértékének csökkentésére.

Ez azért is különösen fontos, mivel a tengerbe kerülő mikroműanyagok a sós víz és a napfény hatására bomlásnak indulnak, a táplálékláncba beépülve pedig rendkívül súlyos környezeti problémát jelentenek.

További híreink

Rettenetes nyílméregbékák érkeztek Pécsről a debreceni állatkertbe

Varga Lilla

Jogellenesen akarják eladni a Kelenföldi Városközpontot- kilencszintes irodaház épülne a helyén

Faragó Dániel

Új fejlemény: Irán elismerte a gép lelövését

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen