3 C
Budapest
2022. december 9., péntek
Magyar Jelen
Gazdaság

Bebetonozták a magyar nyugdíjminimum összegét

Az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege – immár időkorlát nélkül – marad 28.500 forint, az árvaellátás minimuma pedig – szintén időkorlát nélkül – marad 24.250 forint – mutat rá legfrissebb írásában Farkas András nyugdíjszakértő.

Friss bejegyzésében Farkas András a közlöny december 30-i számában megjelent a Kormány 707/2020. (XII. 30.) Korm. rendelete a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet, valamint az Európai Unió tisztviselőinek és más alkalmazottainak nyugdíjbiztosítási átutalásáról és visszautalásáról szóló törvény végrehajtásáról szóló 219/2012. (VIII. 13.) Korm. rendelet módosításáról jogszabályokat elemzi – írja a portfolio.hu.

Ebből kiderül, hogy a rendelet bebetonozza, hogy

az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege marad a havi 28.500 forint, az árvaellátás legkisebb összege pedig havi 24.250 forint.

“Az elmúlt 13 évben legalább évente módosítani kellett a nyugdíjmegállapítás legkésőbbi időpontját, amely időpont előtt megállapított öregségi nyugdíjak és árvaellátások esetén alkalmazni kellett ezt a rendelkezést – még ha a megalázóan alacsony összegek nem is módosultak soha az elmúlt közel másfél évtizedben. 2021. január 1-jétől viszont akár azt idők végezetéig maradhat ez a rémisztően kicsiny összeg” – írta a nyugdíjszakértő.

Farkas András szerint van pozitív vetülete is a rendelkezésnek, ez pedig a 13. havi nyugdíj, melyet februárban folyósítanak az érintetteknek.

A jogosultak így első ízben már a 2021. februári nyugdíjukkal együtt, ám attól függetlenül megkapják a 2021. januári nyugdíjuk egynegyedét mint a 13. havi nyugdíj négy éven át tartó visszaépítése első lépéseként járó plusz összeget.

További híreink

Közel 45 milliárd forinttal kevesebb jut a nyugdíjprémiumra

Irányi Dániel

Óriási csapás a nyugdíjasoknak: előrehozta a számlák befizetési határidejét az MVM

Irányi Dániel

Messze elmarad a nyugdíjkorrekció az inflációtól

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben