35.2 C
Budapest
2022. augusztus 17., szerda
Magyar Jelen
HírekKiemeltKülföld

Nem ad sütit és kávét a beoltottaknak egy osztrák vendéglátóhely

Az idilli osztrák nyaralóhely, a Wolfgang-tó melletti Strobl település bizarr módon került az elmúlt napokban az ausztriai hírekbe. A település egyik biobolttal is rendelkező vendéglátó egysége nem hajlandó a koronavírus elleni oltást felvett látogatóit kiszolgálni, a kávé és sütemény csak az oltással nem rendelkező vendégeinek jár – hívta fel a figyelmet az Index Kovács Balázs Ausztriában élő turisztikai szakértő blogbejegyzésére. 

A település polgármestere, Josef Weikinger nem tulajdonít túl nagy jelentőséget a kezdeményezésnek, ellenben a Wolfgang-tó régió turisztikai egyesülete elítéli a vállalkozást. Ugyan az az egyesület, mely az oltatlanok diszkriminációja ellen semmiféle kifogást nem emelt, sőt, tán még támogatta is a korlátozásokat.

Ausztriában május 17-én lépett életbe a vendéglátók újranyitására vonatkozó rendelet, mely szerint ezen helyek csakis ún. “zöld útlevéllel” vehetők igénybe. Zöld útlevelet az kaphat, aki felgyógyult a koronavírusból, felvette az oltást, vagy negatív PCR-tesztet produkált. Ez utóbbi különösen zseniális, hiszen maga a teszt feltalálója jelentette ki, hogy találmánya nem alkalmas fertőzések kimutatására. Ennek ellenére ez az egész világon bevett módszer a Covid-fertőzés kimutatására. Sajnálatos módon a teszt feltalálója – egy különös véletlen folytán – a koronavírus elterjedése előtt három hónappal váratlanul elhunyt, így többé már nem áll módjában hangot adnia kételyeinek.

Augusztus 15-től ráadásul Ausztria tovább szigorítja a zöld passzushoz való hozzáférés szabályait, oltási igazolást csak a teljes immunizálást biztosító adag felvétele után állít ki. A gyógyultak esetében ugyanakkor a kétkomponensű oltásoknál teljes immunizációnak tekintik az egy adag felvételét, amelyet az oltási igazoláson ezentúl 2/1 formula helyett 1/1 formulával jelölnek.

Kiemelt képünk illusztráció

További híreink

Gulyás Gergely: március 15-ig fennmaradnak a korlátozások

Varga Lilla

A DK-s Gréczyt újabb zaklatással vádolják

Szabó Norbert

Beperelt a thaiföldi kormány egy ellenzékit

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben