2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
BelföldHírek

Bezár a nagy múltú kollégium – ők sem bírják kifizetni a “rezsicsökkentést”

A Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) arra kényszerült, hogy bezárja a barcsi Dráva Völgye Technikum és Gimnázium középrigóci kollégiumát – írja több helyi lapra hivatkozva az országos sajtó. 

Hivatalosan ugyan nem indokolták a lépést, ám a nevelőtanároktól kapott tájékoztatás szerint a drasztikusan megnövekedett gáz- és áramárak állnak a döntés mögött, ide ugyanis nem jutott el a “rezsicsökkentés”. Volt olyan diák, aki a múlthéten tudta meg, hogy tanulmányait egy másik kollégiumban kell folytatnia.

Erdészeti képzés erdő nélkül?

A kollégium Barcstól úgy hat kilométerre az erdőben, az egykori Széchenyi-kastélyban működött. A közel száz éve épült kúria és 35 hektáros parkja 1960 óta ad otthont a középiskolának: itt laknak a diákok, a mellé felhúzott iskolaépületben pedig a szakmai tantárgyak többségét tanulják. Ahogyan a Dráva Völgye honlapja írja: „az iskola középrigóci telephelye a képzés gyakorlati oktatási bázisa, a szakmai elméleti oktatás egy része, illetve a teljes gyakorlati képzés itt történik”. A birtokon saját kezelésű tanerdő, teljes erdészeti gépsorok, motorfűrészes tanpálya, mezőgazdasági vontatóvezetői tanpálya, képzéshez szükséges tanműhely, csemetekert, minősített lőtér, fegyverszoba, TMK-műhely és gépjárművek segítik a diákokat.

– Remek hely, imádják a gyerekek, egyrészt rengeteg gyakorlati foglalkozásuk volt, másrészt a tanórákon kívül is sok fakultatív, ám a szakmához kapcsolódó programra adott lehetőséget – magyarázza Bátri Virág, az egyik szülő.

– Egy hete tudták meg, nem mehetnek vissza az idén, hanem a barcsi belvárosba kell költözniük.

A cirka három tucat diák és szüleik rettenetesen elkeseredtek, úgy érzik, a döntéssel éppen a lényege veszik el a képzésnek. Barccsal semmi bajuk, a közismereti óráikat eddig is az intézmény városi épületében tartották meg, ahová kisbusszal szállították be őket: a jármű többször is fordult velük, komoly üzemanyag-költséget okozva a fenntartónak.

– A kastélyhoz képest a városi kollégium sokkal rosszabb hely – állítja Makkos Péter, aki szülőként úgy gondolja, a normális erdészképzés elengedhetetlen része, hogy a diákok folyamatosan a természetben legyenek, ne pedig csak heti egyszer a szakmai tantárgyak napján vigyék ki őket az erdőbe.

Jelenleg viszont fogalma sincs senkinek, hogyan lesznek ezután az órák. Ami azért komoly kérdéseket vet fel, hiszen csütörtökön kezdődik a tanítás. Mivel a gyerekek szállítása is költséges, a szakmai tárgyakat is Barcson tanulják majd, s fennáll a veszélye, csak az adminisztrációban szerepel majd, hogy az erdőben voltak.

(nol.hu nyomán)

További híreink

Dúró Dóra: Az élethez való jogot semmi nem írhatja felül

Gabay Dorka

Dobrev Klára havonta 4.870.180 forintért szapulja Magyarországot

Dunai Tibor

Kína egészségügyi szakértőket küldött Kim Dzsong Unhoz

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben