17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Környezetvédelem

Bivalyrezervátumot építenek Sándorfalván

Év végére új turisztikai látványossággal bővül Sándorfalva. A Nádastó Szabadidőpark mellett bivalyrezervátumot hoznak létre, az állatoknak köszönhetően pedig valószínűleg színes madárvilág is megtelepszik majd a láp helyén kialakuló vízfelületen – írja a delmagyar.hu.

A szerbiai Törökbecsével nyert közösen egy pályázaton a sándorfalvi önkormányzat 160 millió forintot védett természeti értékeik és kulturális örökségeik bemutatására. A kivitelezési szerződést a héten alá is írták, így hamarosan megkezdődhetnek a munkálatok a Nádastó Szabadidőpark melletti területen, ahol egy ökoturisztikai centrumot alakítanak ki.

– Az önkormányzat megvásárolja ezt a mintegy 20 hektáros, védett szikes tavat, ahová aztán vízibivalyokat engedünk be. Ezek az állatok végzik majd el a terület rehabilitációját.

Azzal, hogy letapossák, illetve lelegelik a nádat, azt reméljük, hogy a lápos területre visszatér a víz, és egy olyan új élőhely jön létre, amely a parti futómadaraknak is ideális lesz

– mondta el Gajdosné Pataki Zsuzsanna polgármester. A területrendező jószágokat a tervek szerint egy helyi tenyésztő állományából hozzák majd át ide, ezek eddig a Szegedről Sándorfalvára vezető út mentén, a Fehér-tói kanyaroknál voltak láthatók. A jövőben azonban akár kézközelből is meg lehet majd őket figyelni.

Épül egy olyan betekintő, ahol csupán egy üvegfal választja majd el a látogatókat az állatoktól – mesélte a polgármester. De lesz egy kilátó is, illetve a nádasban közel 1 kilométer hosszú ösvény vezet majd a víz fölé épített pallósoron. A turisztikai látványosságnak szánt centrumot a Paradigma Ariadné Építésziroda tervezte, melynek egyik alapító tagja a sándorfalvi származású Molnár Szabolcs.

A Nádastó Szabadidőpark bővítésétől azt remélik, hogy a terület állatvilága jelentősen bővül, amely a természetszerető embereken kívül akár a természetfotósokat is ide vonzhatja majd.

A beruházásnak december 31-ig kell elkészülnie, tavasztól tehát érdemes lesz odafigyelni, hogyan né­­pesül be a terület. Ráadásul a sándorfalvi ökoturisztikai centrum 5 évig biztosan ingyenesen lesz látogatható, így akár családi kirándulások helyszínének is ideális választásnak bizonyulhat.

(Forrás: delmagyar.hu – Kép: illusztráció/pixabay.com)

További híreink

Rettenetes nyílméregbékák érkeztek Pécsről a debreceni állatkertbe

Varga Lilla

Rekordot döntött az amazonasi erdőírtás

Kiss Albert

Kőolajjal árasztotta el az északi sarkvidéket egy orosz kitermelő

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen