5.6 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
BelföldHírek

Csókay Andrással beszélgettünk: Krisztus arca szembenéz a tudományban is

Csókay András kiváló orvos, aki többek között a sziámi ikrek szétválasztásában vállalt döntő szerepet, emellett pedig nyilvánosan felvállalja keresztény hitét. Sőt, szerinte hit és tudomány egymástól elválaszthatatlan fogalmak. Vele beszélgettünk ezekről a kérdésekről.

– Őszintén szólva, vélhetően tudja, mi az, ami ma mindenkit izgalomban tart, a koronavírus, mit lehet még elmondani?

A szokásos figyelemfelhívások kevesebbet beszélnek arról, hogyan tudjuk az immunrendszerünket saját erőből megerősíteni. Tudományosan igazolt kettős vakpróba vizsgálatokkal, embereken és állatokon egyaránt, hogy a félelem a stressz hogyan teszi tönkre az immunrendszert. Hogyan tudjuk a félelmeinket elűzni? Ez a kérdés. Minden félelem az elmúlástól való félelemre vezethető vissza. Valóban lehetséges az elmúlás? A test a lélek semmibe való visszahullása? Nyilvánvaló, hogy nem.

– És itt már át is léptünk egy transzcendens dimenzióba, valóban, erről semmilyen tekintetben nem beszél senki, kifejtené?

Az az Isten, aki megteremtett minket szeretetből, vigyáz, óv minket, minden bűnünk, háborúskodásunk, gonoszságaink ellenére tartja a Földet nekünk, hogyan dobna vissza a semmibe, ha egyszer megteremtett. Ezt igazolja Jézus a feltámadásában. A jövőnk így már megtörtént, mi nem olyat várunk, ami még nem történt meg, ahogy tanítja Barsi Balázs ferences atya. Erre figyeljünk. Jézus azt mondta, bennünk él, mi meg Őbenne. Rá figyelve nincs félelem és az immunrendszerünk is jól fog működni. Idéznék egy nagy lelki mestertől, Mustó Péter jezsuita atyától egy jó gondolatot arról, hogyan jussunk túl a félelmeinken:

“Jézus nevét ismételgetve mentem felé, és tudtam kimondani, hogy félek. Szembe néztem a félelmemmel. De nem a magam bajával foglalkoztam, hanem Jézusra figyeltem. Így távolság jött létre köztem és a félelem között, amely így elveszítette fölöttem a hatalmát. Felismertem, hogy Jézust megszólítva rá tudok nézni a félelmemre, és el tudom viselni azt. Ha már nem a bajomon gyötrődöm, akkor a szorongással együtt is szabaddá válik a lelkem. Ilyenkor kilépek szűk látókörömből, gondjaimból, aggodalmaimból, megszokott világomból. Nem magammal foglalkozom.

A Jézus-ima

Majd így folytatja:

Mert amíg túlbecsülöm magamat, kezemben akarom tartani a gyeplőt, több akarok lenni másoknál, addig nehezebb lesz Jézust tiszta szívvel megszólítanom. Akkor fordulok igazán felé, ha elengedem annak a kényszerét, hogy én oldjam meg problémáimat. Hagyom, hogy az élet átjárjon, gyógyítson, kibontakozzon, sikerüljön bennem. A meditációban a feladatom nem abban áll, hogy a békét én teremtsem meg a lelkemnek, hanem abban, hogy hagyjam, s ne akadályozzam a Teremtő, az Éltető működését bennem és rajtam keresztül. Jézus Krisztus nevét ismétlem. A meditációban nem az evangéliumok szavaival és képeivel foglalkozunk, de a meditáció csendjében, hátterében ott van az evangélium ismerete.”

– Hallottuk, hogy különös jelentőséget tulajdonított a Jézus-imának* a sziámi ikrek szétválasztása alatt, mit tudhatunk erről?

A Jézus-imát mondogatva kaptam meg azt az új tudományos idegsebészeti ötletet, amivel szét tudtuk választani a sziámi ikrek közös vénás rendszerét, érkatéteres eljárással. Én ilyet soha nem csináltam, viszont a Honvéd Kórházban velem dolgozik a jó barátom, Dr. Hudák István, ennek a módszernek a világszerte elismert kiválósága.

Laikusok számára tudná részletezni, mit jelentett ez?

2018-ban 14 órás beavatkozással három ülésben megcsinálta és lezárta a közös vénák 80%-át, megnyitva ezzel a sebészi szétválasztás lehetőségét. 2019-ben az ikrek a családdal együtt 7 hónapig hazánkban tartózkodtak, Dr. Pataki Gergely, aki egy kiváló plasztikai sebész, 42 lépésben nyújtotta meg a gyerekek fejbőrét, 3,5 liter folyadékot töltve a bőr alá ültetett úgynevezett expanderekbe, hogy a bőr elég legyen a szétfűrészelt koponyák befedéséhez. Közben Valálik István doktor barátom tisztázta az átmenő idegpályák átvághatóságát, és Czeibert Kálmán doktor barátunk fantasztikus 3D-modelleket készített Falk Györggyel, a Varinex kft segítésével.

Szólni kell még Ilcsik Mariann nővérről, aki 7 hónapig a gyerekekkel és szüleikkel lakott. Én 300 friss elhunyton való gyakorlással készültem fel idegsebész barátaimmal, Jósvai Attilával, Égető Előddel és Trencsényi doktor urakkal a 26 órás műtétre. 3 fantasztikus aneszteziológust találtam, Csapody Marcellt, Ezer Erzsébet és Szenohradszky Katalin doktornőket, akiknek mint utólag kiderült, köszönhettük a gyerekek életben maradását a rettenetesen nehéz műtét utáni 16 napban, a Jóistenen és a háttérimán kívül, amit a Kárpát-medencéből kaptunk.

Ezt hallgatni is döbbenetes és lenyűgöző. Mondhatjuk, hogy valóságos csoda az egész történet?

Összesen 7 Jézus-imában kapott ötlettel tudtam a feladatomat megoldani, valamint három természetfeletti csoda is történt, hogy a gyermekek  a műtét utáni 16 napig tartó válságos állapotból feljöttek. Végig ment az imafolyam. Sajnos  33 nappal a műtét után az egyik kicsinél súlyos agyi bevérzés történt, Isteni csoda, hogy életben maradt, nincs kómában, de messze van még az ép tudatállapottól, folyik a rehabilitációja. Bízunk az imákban és  Úr Jézus segítségében továbbra is. 

Ön több alkalommal hangot adott annak, hogy a hit és tudomány nem ellenfelei egymásnak, a fentiek is ezt erősítik…

Mindezekkel szerettem volna érzékeltetni, hogy a tudományban is szembenéz velünk Krisztus arca és nélküle nem sokat tehetünk, és ez független attól, hogy hisszük-e vagy nem a megtestesülést és a megváltást. Ezt próbálom átadni megszólalásaimban a honfitársaimnak.

A nagyböjt idejében bűnbánatban, imában elérhetjük a bennünk élő Jézust és ebből a forrásból nyugodtan élhetünk, mindenféle baj, katasztrófa ellenére, természetesen a járványügyi tanácsokat is szigorúan betartva utalva a mostani helyzetre.

(*:A Jézus-ima a nyugaton ismert rózsafüzérhez hasonló, az ortodox, keleti keresztény hagyományban elterjedt szóbeli ima, amely már a VII. században ismert volt. Szövege az evangéliumi farizeus és vámos példabeszédéből (Isten, irgalmazz nekem bűnösnek!), illetve a vak Bartimeus felkiáltásából (Jézus, Dávid Fia, könyörülj rajtam!) kiindulva alakult ki.)

További híreink

Egymásra licitálnak az elemzők a Mi Hazánkkal kapcsolatban

Magyar Jelen

Több ezres tüntetés kezdődött a Covid-korlátozások ellen Kínában

Magyar Jelen

Megújítani mindent Krisztusban – Szász Péterrel beszélgettünk

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben