28.3 C
Budapest
2022. augusztus 11., csütörtök
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Csúcson az izraeli fegyverexport

Az elmúlt négy évben minden korábbi rekordot megdöntöttek a külföldre irányuló izraeli fegyvereladások, 77 százalékkal nőtt a kivitel a korábbi időszakhoz képest – írja a The Jerusalem Post.

A Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) jelentése szerint 2015 és 2019 között az eddigi legmagasabb volt az izraeli fegyverexport, amely a világ teljes forgalmának 3 százalékát teszi ki.

A zsidó állam lett a világon a nyolcadik legnagyobb fegyverexportőr, miután eladásai 77 százalékkal emelkedtek a 2010 és 2014 közötti időszakhoz képest. A jelentés szerint, a legnagyobb vevő India, az összes eladás 45 százalékával, utána Azerbajdzsán következik, a teljes forgalom 17 százalékával, majd Vietnám, 17 százalékkal.

Eközben Izrael három fő fegyverbeszállítója az Egyesült Államok, 78 százalékkal, majd Németország 16 százalékkal és Olaszország 6,2 százalékkal. A SIPRI jelentése szerint tavaly Izrael katonai kiadásai elérték a 15,9 milliárd dollárt, ami 0,7 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbi összeghez képest.

Az Izrael Védelmi Minisztérium katonai exporttal foglalkozó egysége arról számolt be, hogy az ország katonai exportja 7,5 milliárd dollár bevételt termelt 2018-ban. Ez egyébként 1,7 milliárd dollárral kevesebb, mint egy évvel korábban.

A világ öt legnagyobb fegyverexportőre 2014 és 2019 között sem változott, ugyanazok, mint a korábbi négyéves ciklusban: az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország, Németország és Kína. Az eladások értéke 9,5 százalékkal emelkedett az utóbbi négy évben, a teljes forgalom 76 százalékát jelentik.

A SIPRI jelentéséből kiderül, hogy a közel-keleti országokba irányuló fegyvereladások 61 százalékkal emelkedtek az utóbbi négyéves ciklus alatt, az előzőhöz képest.

Az Egyesült Államok adta el a teljes mennyiség 53 százalékát, utána következik Franciaország 12 százalékkal, majd Oroszország 11 százalékkal.

A jelentés szerint az Egyesült Államok lett ismét a legnagyobb fegyverértékesítő, olyan fegyverekkel, mint légvédelmi rendszerek, páncélozott járművek, rakéták, műholdak. Több mint 96 országnak adtak el fegyvert. A Közel-Keletre irányuló amerikai fegyvereladás az elmúlt évtizedben 79 százalékkal emelkedett, az utolsó négy év alatt pedig 51 százalékkal.

A közel-keleti orosz fegyverexport is emelkedett, az elmúlt évtizedben 30 százalékkal. Egyiptom és Irak voltak a fő vásárlók.

Forrás: Neokohn.hu

További híreink

“Drogosok, prostituáltak, kisebbségiek, hajléktalanok” – áldatlan állapotok a Nyugatinál

Faragó Dániel

Teljes anarchiát akar az Antifa: felszámolná és ellehetetlenítené a rendvédelmi szervezeteket

Kiss Albert

A bíróság elrendelte letartóztatását a Mexikói úti verekedőnek

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben