34.7 C
Budapest
2022. augusztus 19., péntek
Magyar Jelen
HírekKiemeltKülföld

Diszkriminiációt kapnak az oltatlanok karácsonyra Ausztriában

A járványügyi helyzet romlása miatt Ausztriában további korlátozásokat, szigorításokat vezettek be, amelyek karácsonyig egészen biztosan érvényben lesznek. 

A kormány döntése értelmében csak beoltott vagy gyógyult személyek mehetnek éttermekbe, szépség- és masszázsszalonokba, fitnesz- és sporttermekbe, szállodákba, illetve látogathatnak mozikat vagy színházakat, ahol 25 főnél többen gyűlnek össze. Az úgynevezett 2G szabály értelmében az oltás óta legfeljebb kilenc, a gyógyulás óta legfeljebb hat hónap telhet el, és csupán a negatív PCR-teszteredmény felmutatása hétfőtől már nem elegendő.

Négyhetes átmeneti időszakra az osztrák hatóságok elismerik majd az első oltást is, de csak egy friss PCR-teszttel kiegészítve. Azt követően viszont már csak a teljes körű védettséget vagy gyógyulást veszik figyelembe.

Az FFP2-es kategóriájú védőmaszkok viselése lesz kötelező minden zárt helyen. Akár ötszáz eurós pénzbüntetésre számíthat az, aki megszegi az új járványügyi szabályokat.
A szigorításokról a múlt pénteken döntött a kormány, ezért a hét végén hosszú sorok alakultak ki az oltóhelyeknél.

Az oltatlanokat jelenleg még csak a szabadidős tevékenységeikben korlátozzák, munkát végezni negatív teszttel is lehet. 

A magyar kormány ebben megelőzte a szomszádos országot, bár gyáván nem vállalta fel a kötelező oltás bevezetését, ehelyettt inkább a munkáltatóra hárította a felelősséget.

A járványügyi adatok itthon is romlanak, ezért arra érdemes számítani, hogy a beoltatlanokat további megkülönböztetéssel, korlátozásokkal sújtják majd az év hátralévő részében.

További híreink

Ön is elfelejtett bemenni a munkahelyére?

Faragó Dániel

Az oltatlanok korlátozása már “az asztalon van”

Irányi Dániel

Megkapta az új esélyt a székely aláírásgyűjtés

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben