3 C
Budapest
2022. november 30., szerda
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Drasztikusan drágul a Pfizer-vakcina: 12 euró helyett jövőre már 19,5 lesz darabja – állítja a bolgár miniszterelnök 

Bojko Boriszov elmondása szerint 2022-ben és 2023-ban az EU már majdnem hétezer forintos áron fogja beszerezni a német-amerikai oltóanyagot.

A Pfizer először 12 euró, majd 15,5 euró volt. A szerződéseket most 19,5 euróért írták alá 900 millió vakcináért – állítja Bulgária miniszterelnöke, Bojko Boriszov.

Ha a miniszterelnök állításai fedik a valóságot, akkor a most kb. 4300 forintos áron beszerzett oltóanyag 2022-ben és 2023-ban már majdnem 7 ezer forintba fog kerülni az EU-nak, vakcinánkként.

Ami azt jelenti, hogy

a következő két évben az EU 18 milliárd eurót (6433 milliárd forint) fog költeni egyedül a Pfizer-BionTech oltásaira.

Boriszov szerint ez azért is problémás, mert így az EU-nak a tervezetnél jóval több forrást kell elkülönítenie vakcinabeszerzésre.

Az EU titkolózik

Ha az Európai Unión múlna, a közvélemény a mai napig nem tudná, melyik vakcinát mennyiért szerzik be. Az oltóanyagok beszerzési árát csak azért ismerjük, mert Eva De Bleeker, a belgiumi szövetségi költségvetési és fogyasztói ügyekért felelős államtitkár nyilvánosságra hozta Twitter-oldalán.

Akkor kiderült, hogy 2021-ben a legolcsóbban vett vakcina az azóta már az Európai Gyógyszerügynökség által is engedélyezett AstraZenecáé 1,78 eurós (636 forint) darabáron, míg a legdrágább a Modernáé 18 dollár/db (5411 forint).

A Pfizer-vakcina darabára tehát a következő két évben már magasabbra rúg, mint a Moderna mostani árai, azonban igen valószínű, hogy utóbbi cég is áremelésre készül, elvégre az EU szolgalelkűen úgyis le fog velük szerződni, és düböröghet tovább a vakcinabiznisz.

Fotó: Reuters

További híreink

Mi Hazánk: az amerikai támogatások elfogadása felér egy hazaárulással

Kemény János

Egerben így köszöntötték az adventi időszakot

Kemény János

“A 2023-as ülésszakon jóváhagyjuk a NATO-csatlakozást”

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben