8.6 C
Budapest
2021. október 23., szombat
Magyar Jelen
Gazdaság Kiemelt

Drasztikusan drágultak az autóalkatrészek is

Az autógyártók az elmúlt 8 évben közel a duplájára emelték az alkatrészek árait – derül ki egy friss jelentésből. A német biztosítókat magába tömörítő GDV (Gesamtverbands der deutschen Versicherungswirtschaft) szövetség beszámolója szerint 2013 óta átlagosan mintegy 44 százalékkal emelkedtek az autóalkatrészek árai. Viszonyításképp, ezen időszakban Németországban 13 százalékos inflációt jegyeztek fel – összegezte a penzcentrum.hu.

A vizsgált 12 hónapban az árak átlagosan 6 százalékkal emelkedtek. A hűtőrács átlagon felül teljesített, ugyanis a tavaly augusztusihoz képest 9 százalékkal drágult. Ha hosszabb időszakot vizsgálunk, akkor azt láthatjuk, hogy

2013 óta a hátsó lámpák átlagosan mintegy 67 százalékkal drágultak meg, a csomagtérajtók esetében pedig nagyjából 60 százalékos emelkedést tapasztalhatunk.

A folyamatos drágulás egyik legfőbb oka a versenyhelyzet teljes hiánya. Az autósok és a szervizek a legtöbb esetben egyedül a gyártótól tudják beszerezni a pótalkatrészek, nincs konkurencia, nincs szabad verseny. De az áremelkedést befolyásolta bizonyos alapanyagok inflálódása is.

Kiemelt képünk illusztráció, forrás: cribmoto.hu

 

További híreink

László Attila: nagy meglepetésre számítok 2022-ben

Faragó Dániel

Rács mögé kerülhet a “drognagyi”

Kemény János

Fél évszázadot ugrik előre az időben a Magyar Honvédség a Leopardokkal

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen