13.1 C
Budapest
2021. május 7., péntek
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

Egy magánháznál találták meg belgrádi Hunyadi-torony egyik faragott oroszlánját

Az 1000 éves magyar honfoglalás emlékére Kárpát-medence szerte állítottak emlékhelyeket, azonban a határon túl rekedtek közül egyedül a zimonyi Hunyadi torony áll a mai napig, igaz a magyar jelképeit 1918-ban szétverték vagy ellopták.

A ma Gardos toronyként ismert helyszínen található az a vár, ahol a nándorfehérvári diadalt követően Hunyadi János visszaadta a lelkét a teremtőnek. Az ennek emlékére állított központi helyén található Hunyadi emlékkilátó tetejéről leverték a szerbek a Bezerédy Gyula által megmintázott Turul szobrot, a bejárata felől a nemzeti címerünket levésték, és a Róna József alkotta Hungária nőalakot szintén megsemmisítették az azt őrző kőből faragott oroszlándíszekkel együtt. Mára csupán az erkély felett a Szent Korona rozsdalenyomata kivehető, illetve alatta az a hely, ahol az egyesített magyar címer helye volt – olvasható a Délhír.info oldalán.

Azonban a Magyar Szó beszámolója szerint

egy magán ház udvarán megtalálták az egyik eredeti kőoroszlánt

A napilap szerint a lerombolt magyar jelképek éveken keresztül a torony udvarán hevertek, amíg azok egy részét el nem hordták eddig ismeretlen helyszínekre.

Az egyik oroszlán azonban most megkerült, nem is messze a Hunyadi-torony tövében, csupán néhány méterre rendeltetési helyétől, egy családi ház udvarában áll, jelenleg locsoló csövet és kannát őriznek vele. A szobor jelenlegi tulajdonosa Slavica Gombár elmondta, hogy a kőoroszlánt a magyar apósa mentette meg, egy bizonyos Gombár Iván, aki nagy becsben tartotta azt.

Vissza kerülhetnek-e a magyar jelképek a toronyra? A VMSZ azt ígérte, hogy igen!

Belgrádban, 2018 márciusban tartották a helyhatósági választásokat, ahol 110 képviselőt választottak meg a polgárok, köztük a Vajdasági Magyar Szövetség politikusát, Nebojša Marjanovićot is. Marjanović,  (aki egyébként nem beszél magyarul) a koalíciós megállapodás alapján a 43. helyen szerzett mandátumot a haladók „Aleksandar Vučić – mert szeretjük Belgrádot” nevű választási listájáról.

Nebojša Marjanović akkor így magyarázta, hogy a VMSZ miért válik szerb-magyar vegyes párttá:  “Így nagyobb esélyt kapunk azon elképzeléseink és törekvéseink megvalósítására, hogy jobb, minőségesebb életet teremtsünk Belgrádban. Többek között kezdeményezni fogjuk (..) a zimonyi Gárdos-torony felújítását, és sok minden mást, ami összeköti a szerb és a magyar nemzetet.” – mondta két és fél éve a politikus, a mandátumának fele azóta már eltelt.
(Forrás és képek: delhir.info)

További híreink

Robbantással fenyegetőzött egy férfi

Kemény János

Spanyolországban több mint 3500 újabb fertőzés egy nap alatt

Dunai Tibor

Szlovákia újra teszteli a lakosságot, és szigorít a kijárási korlátozásokon

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben