4.5 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Egyesek szerint “kirekesztő” a Berlini Állami Balett, változtatásokat eszközöltek

Változtatásokat jelentette be működésében a Berlini Állami Balett, miután egy fekete táncos rasszizmussal vádolta meg Európa egyik legnagyobb társulatát.

A balettegyüttes közleményben jelentette be, hogy “feltárják a túlhaladott és diszkriminatív előadásmódokat” és újraértékelik a hagyományokat. “Tisztában vagyunk azzal, hogy a balettműfaj története során peremre szorította a színesbőrű embereket” – írják, hozzátéve, hogy a társulat a társadalom tükörképe is akar lenni, a repertoárnak le kell képeznie a sokszínűséget.

A társulat egy francia tagja, Chloé Lopes Gomes októberben beszélt arról, hogy rendszeresen rasszista megnyilvánulásokat tapasztalt a próbák vezetőjétől, aki közölte vele, hogy nem kellett volna szerződtetni őt, mivel fekete, egy fekete táncosnő “nem esztétikus”, “nem illik bele a társulatba”.

A Hattyúk tavának egyik előadása előtt a táncosnőt felszólították, hogy sminkelje fehérre magát.

A társulat honlapján olvasható közlemény szerint tévesnek bizonyult az a feltételezés, hogy egy több mint 30 országból 91 táncost foglalkoztató társulat megfelelően fel van vértezve a rasszizmus ellen; az előítéletesség esetei arra utalnak, hogy nincs meg a szükséges hozzáértés a diszkrimináció leküzdéséhez.

A társulat külső szakértőket is felkért a megkülönböztetés megnyilvánulásainak feltárására.

A Berlini Állami Balettet az elmúlt évadban meglepetésszerűen elhagyta a két társintendás, Sasha Waltz és Johannes Öhmann, és a társulat jelenleg éppen új vezetőt keres, ami a közlemény szerint jó alkalom arra is, hogy mindenki számára védett légkört alakítsanak ki.

A Berlini Állami Balett 2004-ben jött létre a három berlini operaház tánckarának összevonásával, kilencven táncosával az egyik legnagyobb balett-társulat Nyugat-Európában.

(Forrás: MTI – Fotó – illusztráció: dpa/Eventpress Hoensch)

További híreink

Hat emberrel végzett a Walmart menedzsere, mert “a Sátán azt mondta neki”

Irányi Dániel

Ukrajnából jelentkezik Novák Katalin: személyesen Zelenszkij meghívására érkezett

Irányi Dániel

Hamupipőke visszatér a filmvászonra, bár nem egészen úgy, ahogy emlékeztünk rá

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben