1.1 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
Tudomány

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a Marson voltak folyók

Néhány milliárd évvel ezelőtt a Marson folyók folytak, állítják a kutatók, akik legfrissebb eredményeiket a Nature Communications tudományos folyóiratban jelentették meg.

A kutatók a Mars Reconnaissance Orbiter nagy felbontású képein kerestek az ősi folyókra utaló nyomokat. Az Utrecht Egyetem munkatársa, Francesco Salese szerint egyértelmű:

annyira hasonlítanak a marsi képződmények a földi üledékes kőzetekre, hogy nincs is kétség a folyók létezésével kapcsolatban.

A Hellas-medencéről készített háromdimenziós térképen egy nagyjából 200 méteres üledékes kőzetréteget találtak, ami kétszer akkora, mint a doveri fehér sziklák. Véleményük szerint ahhoz, hogy ilyen magas lerakódás létrejöjjön, olyan körülményeknek kellettek a Marson, amelyek képesek voltak nagyobb mennyiségű folyékony víz megtartására. Ez azt bizonyítja, hogy nemcsak időszakosan volt jelen víz a bolygón, hanem nagyobb mennyiségben folyamatosan is.

(Élőbolygónk.hu nyomán – Fotó: Faculty of Geosciences, Utrecht University)

További híreink

Újabb drágulás: ezúttal a palackozott ásványvíz ára emelkedik

Irányi Dániel

Túlélte az első Marson töltött éjszakáját az Ingenuity helikopter

Varga Lilla

Április elején kezdi meg a tesztrepüléseket a NASA kísérleti marshelikoptere

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben