21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Életvédelmi áttörés- Egyre nehezebb lesz az abortusz az USA-ban

Az amerikai legfelsőbb bíróság határozattervezete szerint az abortusz az egyéni jogok közül kikerülne és a kérdést innentől kezdve a tagállami törvények döntenék el, hasonlóan a halálbüntetéshez.

Ha életbe lép a tervezet, akkor a 22 republikánus vezetésű államban megvalósulhat a magzatok életvédelme.

Az oklahomai törvényhozók nem sokat vacakoltak, inkább már most meghozták a törvényt, amely

már a fogantatás pillanatától kezdve védi a magzatokat.

A javaslat a texasi mintát követi, amiben kiemelt elem, hogy az abortuszt elvégző klinikák perelhetőek és feljelenthetőek.

Az új törvény nem tiltja a fogamzásgátlás különböző formáit és az esemény utáni tabletták alkalmazását sem, illetve nemi erőszak és vérfertőzés esetén elvileg lehetővé teszi a terhességmegszakítást. Az utóbbi esetekben ugyanakkor

rendőrségi bejelentéshez köti a terhességmegszakítás elvégzését.

Az abortuszt néhány kivétellel betiltó törvényjavaslatot még alá kell írnia az állam republikánus kormányzójának. Ez azonban szinte borítékolhatóan meg fog történni, mivel Kevin Stitt már korábban nyilvánosan megfogadta, hogy minden abortuszellenes törvényt jóváhagy, amely az asztalára kerül. Az elmúlt három hónapban Oklahoma két másik életvédő törvényt is elfogadott, amelyek miatt az államban a legtöbb abortuszszolgáltató már bezárt.

Abban a 22 tagállamban, ahol a helyi kongresszus és a törvényeket ellenjegyző kormányzó is republikánus, eleve arra számítanak, hogy a legfelsőbb bíróság abortuszelleneseknek kedvező döntése esetén rögtön bevezetnék az abortusz tilalmát. Oklahomán és Texason kívül több tagállamban is erre készülnek a törvényhozók, több helyen eleve készenlétben áll egy már elfogadott jogszabály. A 2022-es választásokon ráadásul további három államban is létrejöhet a republikánus dominancia, azaz az USA államainak felében betilthatják az abortuszt- teszi hozzá a telex

Az USA ezzel évszázados belpolitikai vita végére tehet pontot, már ami a törvényeket illeti. A téma továbbra is a mindennapok része lesz, az abortuszhoz való viszonyulás kérdése nagyon fontos szerepet fog játszani a következő elnökválasztáson, de már a republikánus előválasztáson is meghatározó szerepe lehet.

Az abortuszhoz való hozzáférés ugyanakkor biztosan nem válik teljesen lehetetlenné az Egyesült Államokban – elvégre nehezen lehet majd megtiltani, hogy egy texasi nő elrepüljön Kaliforniába egy terhességmegszakításra, és az abortusztablettákhoz is ugyanúgy hozzá lehet majd férni, mint a metamfetaminhoz – síránkozik a liberális lap feminista újságírója.

További híreink

Szalagokon jut el a székelyföldi települések üzenete Csíksomlyóra

Szabó Norbert

Kifizette egy család Szilágyi István özvegyének tartozását

Kiss Albert

Ellepték az utcákat a rendőrök, egy embert akár többször is büntethetnek

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen