17.5 C
Budapest
2022. május 29., vasárnap
Magyar Jelen
Tudomány

Először ültettek be iPS-sejtekből származó látósejteket retinadegenerációban szenvedő páciens szemébe

A világon elsőként ültettek be indukált pluripotens őssejtekből (iPS) származó látósejteket pigmentáris retinadegenerációban szenvedő páciens szemébe egy japán kórházban.

Kobe város szemklinikáján végezték egy klinikai vizsgálat részeként a beavatkozást. A páciens olyan betegségben szenved, amely látásproblémákat okoz különösen szürkületben a retinában lévő fotoreceptorok fokozatos elvesztése miatt.

Csak Japánban mintegy 30 ezren élnek a betegséggel, amelyre nincs ismert gyógymód. Mivel úgy vélik, a pigmentáris retinadegenerációt génmutáció okozza, a japán kutatócsoport a látósejtek létrehozásához egy egészséges donor vérsejtjeit használta, nem a páciensét.

Galéria megnyitása

A sejteket különböző anyagok használatával háromdimenziós retinaszövetté tenyésztették, majd fotoreceptoros sejteket tartalmazó lappá formálva beültették a páciens retinájába.

Egy éven át fogják megfigyelni, hogy teste nem löki-e ki a beültetett sejteket. Azt is vizsgálják, hogy az új sejtek a test korábbi sejtjeivel részt vesznek-e a látásban, annak kommunikációjában és közvetítenek-e információt az agyba.

Galéria megnyitása

A kutatócsoport tervei szerint egy második páciensen is elvégzik a beavatkozást.

Az iPS-sejteket Jamanaka Sinja, a Kiotói Egyetem kutatója fedezte fel, munkájáért 2012-ben megkapta a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat. Ezek a sejtek a test bármely típusú szövetévé képesek átalakulni.

(Forrás: MTI – Kép: biomart.cn – Borítókép: illusztráció/pixabay.com)

További híreink

Páncélozott, körkamerás Komondort kaptak a tűzoltók

Szabó Norbert

A Földhöz minden eddiginél közelebb elhaladó aszteroidát észleltek

Szabó Norbert

Zuzana Falathová elhallgatott előadása

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen