20 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Külföld

EMSZ: újra a magyargyűlölet lett a nemzetstratégia Romániában

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) szerint újra az állampolitika szintjére emelt magyargyűlölet lett a nemzetstratégia Romániában. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) szövetségre lépésével létrejött politikai szövetség a román parlamentben szerdán elfogadott Trianon-törvénnyel kapcsolatban fejtette ki véleményét az MTI-hez eljuttatott csütörtöki állásfoglalásában.

A Csomortányi István és Mezei János társelnökök által jegyzett dokumentum szerint

a trianoni békeszerződés dátumát, június 4-ét romániai ünnepnappá nyilvánító törvény a magyarság intézményesített megalázása.

A társelnökök megállapították: a jogszabály “sajnálatos módon illeszkedik az elmúlt hetek magyarellenes kirohanásainak sorába”. Megütközésüknek adtak hangot amiatt, hogy

“újra az állampolitika szintjére emelt magyargyűlölet lett a nemzetstratégia Romániában”.

Kijelentették: “A 21. századi Európában érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy a román parlament egy ilyen sovén, továbbá az ország legnagyobb őshonos népcsoportját és egyik legfontosabb kereskedelmi partnerét, Magyarországot egyaránt megalázó törvényt fogad el”.

Az EMSZ vezetői szerint a törvény arra kötelezi az Erdélyben élő magyar és székely közösséget, hogy megünnepeljék nemzetük legtragikusabb történelmi eseményét.

“Tegyük világossá: magyarok vagyunk, ezért június 4-én gyászolunk, illetve visszafogottan emlékezünk meg a nemzeti összetartozás napjáról. Magyarok vagyunk, tehát nem ünnepelünk”

– áll a dokumentumban.

Az EMSZ megállapította: sem a Trianon-törvény, sem az elmúlt hetek “magyarellenes uszításai “nem szolgálják a románok és magyarok közötti békés együttélést és együttműködést. Arra bátorított ugyanakkor, hogy” a polgári engedetlenség összes eszközével, békés, de határozott módon tagadja meg ennek a magyarellenes törekvésnek a megvalósulását”. A társelnökök szerint a választott vezetők kötelessége a közösség megvédelmezése, ezt pedig ők maradéktalanul vállalják.

(MTI)

További híreink

Kína bizonyítékokat semmisített meg a járvány kitöréséről

Dunai Tibor

Nemzetközi kutatócsoport- a lezárások és a korlátozások felgyorsították a vírus terjedését

Faragó Dániel

Míg az olaszok a válságot nyögik, a maffia felvásárolja országukat

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen