1.1 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Eszkalálódik a helyzet Ottawában: a hatóságok a demokráciát veszélyeztető terroristáknak nevezték a tüntetőket

Patthelyzet alakult ki a Ottawában, miután a kamionosok továbbra sem hajlandóak elhagyni a belvárost, a hatóságok pedig mielőbb fel szeretnék számolni a blokádot, csak nem tudják, hogyan. Közben egyre több városra terjed át a tiltakozás – írta meg az RT nyomán az erdely.ma.

A városvezetés a Szabadságkonvojt úgy jellemezte, mint “fenyegetés a mi demokráciánkra”.

Az Ottawai Rendőrségi Tanács rendkívüli ülést tartott szombat délután, de nem sikerült egyértelmű cselekvési tervet kidolgoznia arra, hogy miként távolítsa el a kamionosokat és a támogatóikat a belvárosból, akik több mint egy hete blokád alatt tartják a főváros több kerületét.

“A lezárás nyolcadik napjánál tartunk. Városunk ostrom alatt áll. Amit látunk, az több, mint Ottawa város problémája. Ez egy országos felkelés. Ez őrültség. Konkrét tervre van szükségünk, hogy véget vessünk ennek”

– háborgott a testület liberális elnöke, Diane Deans, az ottawai városi tanács tagja.

Diane Deans, az ottawai városi tanács tagja – fotó: cbc.ca

Az ottawai rendőrfőnök, Peter Sloly arról panaszkodott, hogy nincsen se kellő erőforrásuk, se megfelelő felhatalmazásuk a helyzet “kezelésére”. “Soha nem volt még szükség arra, hogy egy ostrom alatt álló várossal foglalkozunk” – dramatizálta túl a helyzetet.

Peter Sloly hiányolja a törvényi felhatalmazást és az erőforrásokat a tömegoszlatáshoz

Deans megkérdezte Sollyt, hogy milyen forrásokra és segítségre van szüksége ahhoz, hogy “most” véget vessen a demonstrációnak, és szeretné-e, hogy

a város segítséget kérjen a szövetségi kormánytól vagy akár a katonaságtól.

Solly szerint “nincs gyors válasz”, mivel a helyzet folyamatosan változik, és megismételte, hogy “nincs elegendő erőforrásunk a helyzet megfelelő és hatékony kezelésére”.

Egy ponton Deans eljátszott a gondolattal, elrendelhetőek-e a tömeges letartóztatások, ha a megmozdulást előbb “törvénytelen tüntetésnek”, majd egyenesen lázadásnak minősítik? Szerinte a városvezetésnek vissza kell szereznie az irányítást.

“Nem engedhetjük meg, hogy közösségünkben ez a fajta terrorizmus folytatódjon”

– jelentette ki.

Miközben a rendkívül hideg időjárás ellenére a kamionosok nem mozdulnak a fővárosi kerületekből, a főtéren pedig továbbra is több ezrek demonstrálnak, akik közölték:

mindaddig kitartanak, míg a kormány el nem törli a kötelező oltásról kiadott rendeletét, és fel nem oldja az összes korlátozást.

Közben a tüntetések egyre több kanadai városra terjednek át.

Sloly elárulta, a hatóságok “igen veszélyesnek” tartják a Szabadságkonvojt, és mindent be fognak vetni a felszámolásuk érdekében. Majd megfenyegette a tüntetések támogatóit is, mikor kijelentette:

Bárki, aki élelemmel, vízzel, üzemanyaggal, logisztikával vagy pénzzel támogatja a tüntetőket, azt a törvények alapján büntetőeljárás alá fogják vonni.

Sloly figyelmeztetett, hogy a tisztek már javában gyűjtik a járművezetői azonosítókat és az információkat a demonstrálókról, melyek alapján később megindíthatják a büntetőeljárásokat.

“A végső cél véget vetni a demonstrációnak, bármilyen eszközzel”

– szögezte le.

További híreink

Nyugat-Európában ma már teljesen általánosak a brüsszelihez hasonló zavargások

Horváth Tamás

Hollandia is “megünnepelte” a marokkói csapat győzelmét (videó)

Irányi Dániel

Schiffer András: Igazságot az engedetleneknek!

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben