2022. január 23., vasárnap
Magyar Jelen
Hírek Környezetvédelem

Európa nagyvárosaiban tüntetnek a méhészek

Brüsszelben, Párizsban és Amszterdamban is tüntetést tartanak európai méhészek januárban – jelentette be csütörtöki közleményében a Magyarországon bejegyzett Association for European Bees (Egyesület az Európai Méhekért) egyesület. Mint hangsúlyozzák, Európában a multinacionális cégek tevékenysége, a méhgyilkos vegyszerek alkalmazása és a silány kínai méz túlzott importja a tönk szélére sodorta az ágazatot, márpedig méhek nélkül nem lesz, aki Európába a virágokat beporozza.

A közleményben kifejtik, a tíz európai országból származó, főként méhészek által alapított szervezet célja, hogy a méhek és a méhészetek fennmaradjanak, és a januári tüntetések is erre hívják föl a figyelmet. Kiemelik, a mézfogyasztók és a méhészek közös érdeke, és végső soron össztársadalmi ügy, hogy a méhek elvégezhessék dolgukat természetben. Ennek hiánya súlyos környezeti és gazdasági károkhoz vezet.

Hozzáteszik, minden olyan növény és állat, ami támaszkodik a rovarok jelenlétére, veszélybe került a természetes rovarflóra összeomlása miatt. A természet egyensúlyát ezen a területen a mézelő méhek tartják fenn.

Az egyesület úgy látja, a méhészetek körülményei környezeti és gazdasági hasznosságuk ellenére folyamatosan romlanak. Egyrészt a multinacionális vállalatok egyre több, a méhek számára gyilkos vegyszert használnak az agráriumban, másrészt “Európát elöntötte a leginkább kínai laboratóriumokból származó, olcsó cukros hamisítvány, ami mégis méz gyanánt kerül az emberekhez“. Ugyanakkor, ha a méhészetek tönkremennek a méhelhullás és az anyagi ellehetetlenülés miatt, akkor méhek sem lesznek, amelyek beporozzák a növényeket.

A tüntetések helyszíne és időpontja:

-január 17. 10.00, Brüsszel – Schuman körút
-január 21., Párizs (Versailles)
-január 24., Amszterdam:
-január 27., Brüsszel

Forrás: europebee.com

További híreink

Lemondott a bűnöző polgármester mielőtt eltávolították volna

Kiss Albert

Régi homokbányából vitték a homokot – a benne fészkelő fecskékkel együtt

Szabó Norbert

Állatkínzás: Megnyúztak és megcsonkítottak egy macskát Érsekvadkerten (+18)

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen