22.2 C
Budapest
2022. július 4., hétfő
Magyar Jelen
Tudomány

Ez a tél más volt, mint a többi a klímakutatók szerint

Az idei tél volt az eddigi legmelegebb a feljegyzések kezdete óta európai klímakutatók szerint –írja a HVG.

2010 decembere és 2019 februárja között az átlaghőmérséklet 3,4 Celsius-fokkal haladta meg az 1981 és 2010 közötti téli átlaghőmérsékleteket – közölte a Copernicus Climate Change Service (C3S) program, amely a Földet és a klímaváltozást megfigyelő legfontosabb EU-s projekt.

A kontinensen mért hőmérsékletek átlagosan 1,4 Celsius-fokkal voltak magasabbak az eddigi legmelegebb, 2015-16-os télnél. Észak-és Kelet-Európában volt különösen meleg, ugyanezt a trendet mutatták ki a kutatók Szibériában és Közép-Ázsiában is.

Carlo Buentempo, a program igazgatója szerint ez nem csupán a globális felmelegedésnek tulajdonítható. “A szezonális hőmérsékletek – a trópusi térségeken kívül – jelentősen váltakoznak évről évre. Miközben az idei tél valóban igen szélsőséges volt, valószínű, hogy a globális felmelegedés folyamata változtatja még szélsőségesebbé az ilyen típusú jelenségeket” – írta közleményében.

A meteorológusok és a csillagászok eltérően határozzák meg az évszakokat. A meteorológiai tél február utolsó napján ér véget, a kalendáriumi tél március 20-án, a nap-éj egyenlőség napján.

(hvg.hu)

További híreink

Ideiglenes parkolási pályára állt a kínai Mars-szonda

Varga Lilla

Világraszóló magyar találmány

Faragó Dániel

Hazánkban tavaly közel 124 százalékkal nőtt a napelemek által termelt áram

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen