8.9 C
Budapest
2022. október 6., csütörtök
Magyar Jelen
BelföldHírekHumorKiemelt

“Ezek ennyire hülyék” – a Momentumon nem sokat segített a parlamenti élet

2017-ben a NOlimpia kampánnyal úgy nézett ki, hogy a Momentum az az új erő, amely képes lehet meghaladni az Orbán-Gyurcsány kérdést és új lapot nyitni a magyar belpolitikában. Kevesen emlékeznek rá, de Fekete-Győrék ezzel az ígérettel, vagy legalábbis ezzel a kommunikációval indultak útjuknak. 

Azt a bizonyos új, tiszta lapot úgy érdemes érteni, hogy a Momentum politikusai már megalakulásuk után egyből hitet tettek a liberális nemzetközi elit felé és 2017 nyarán azonnal a Budapest Pride-on találták magukat. De erről később.

A 2018-as parlamenti választáson megugraniuk nem sikerült az 5%-os határt, de országosan relatíve jól (3%) szerepeltek, néhány budapesti körzetben és nagyvárosokban kifejezetten bíztató eredményt értek el az egyéni jelöltjeik. A tűrhető szereplésnek köszönhetően állami támogatáshoz jutottak, ami további alapot adott a pártnak az építkezésre. Azzal, hogy a Momentum nem lett 2018-ban parlamenti párt továbbra is sikeresen hitette el számos szavazóval, hogy ők lesznek az “elmúlt 30 évtől mentes” csoportosulás. Ekkoriban a pártelnök még rendre megfogalmazott Gyurcsány Ferencet kritizáló mondatokat.

2019-re aztán bezárult a tér és az ifjú momentum generációnak rá kellett jönnie, hogy vagy felszállnak a Gyurcsány-féle baloldali vonatra, vagy az addigra már a legtöbb megyében több alapszervezettel rendelkező párt helyi emberei nem fognak tudni polgármesteri, alpolgármesteri pozícióba kerülni. Eddigre a párt már túl volt egy EP választáson, ahol két képviselőt sikeresen kiküldhetett Brüsszelbe, de sajnálatos módon mindketten részei maradtak a magyar belpolitikának. Még ebben az évben a párt a megmaradt autonómiáját is feladta, az önkormányzati választásokon már összebútoroztak Gyurcsányékkal és az összes többi balliberális párttal (beleértve a Jobbikot).

A manővernek az lett az eredménye, hogy a Momentum több politikusa alpolgármester és polgármester lett olyan jelentős helyeken, mint például Baja, Terézváros, vagy Újpest.

A fontos közhatalmi funkciók megszerzése a jelek szerint számos esetben nem járt együtt az azok ellátásához szükséges képességekkel.

Újpest

Itt Déri Tibor lett a polgármester, aki számos olyan cselekedettel került be a hírekbe, ami nem teljesen illeszkedik a szivárványkoalíció elvárásaihoz.

Nemrég derült ki, hogy sorozatos konfliktusok miatt Déri nem indul el a 2024-es önkormányzati választáson. A hírt már a Momentum megerősítette, ráadásul

fel is függesztették saját polgármesterük párttagságát.

Indoknak azt írták, hogy az elmúlt időszakban kialakult bizalmi válság miatt a Momentum vezetése vizsgálatot kezdeményezett a kialakult helyzet tisztázására.

A vizsgálat eredményét azonban a párt szerint Déri Tibor nem várta meg, és arról tájékoztatta az újpesti frakciószövetséget, hogy nem indul 2024-ben a polgármesteri pozícióért. „Tette mindezt a Momentum vezetésének jóváhagyása nélkül, tovább mélyítve a felek között fennálló bizalmatlanságot” – fogalmaznak a közleményben. Emiatt döntött úgy a Momentum elnöksége, hogy felfüggesztik a polgármester párttagságát.

Horgászni ment az elfogadás helyett

Dériről az országos sajtóban legutóbb akkor lehetett hallani, amikor látványosan kimaradt a deviancia ünnepléséből. Hogy aztán ennek mi állhatott a hátterében azt nem lehet biztosan megmondani. Elképzelhető, hogy Újpest polgármesterének a pártvezetéssel volt konfliktusa, de az is lehet, hogy átértékelte az áprilisi eredményeket és nem kíván egy olyan ügy mellé állni, ami bosszantja a Fideszt ismét kétharmaddal megválasztó többségi társadalmat.

Déri Tibor nem csak úgy simán nem ment el a rendezvényre, hanem a saját módján még viccet űzött távolmaradásából, ami végképp főbenjáró bűn a haladó pártelitek körében.

A Pride hétvégéjén a családokat éltetve horgászni? Mi a lázadás, ha ez nem?

És ha ez még nem lenne elég:

Déri Tibor idén nem tette ki az LMBTQ zászlót a polgármesteri hivatalra,

ráadásul nem segítette azt sem, hogy az “elfogadó mesekönyv” eljuthasson az újpesti óvodákba.

Alig pár évvel az önkormányzati választás után a Momentum bölcs vezérei sikeresen kivéreztették az egyik helyben erős emberüket. Déri egyébként családi okokra hivatkozva jelentette be, hogy már nem fog indulni, ami a pártvezetés deviancia iránti elkötelezettségét tekintve többszörösen áthallásos.

Államférfi

A “városatya” tehát megbukott, de nem ez volt az egyetlen mostani szánalmas esemény a párt környékéről. Fekete-Győr András elszólásait nehéz überelni, gondolhattuk joggal, de az új elnök erre igencsak hamar rácáfolt. Gelencsér Ferenc, (aki egyben a Momentum frakcióvezetője lett) azzal keltett feltűnést, hogy elutasította a Mi Hazánk Horthy-szobor állítását. Pontosabban fogalmazva az elutasítás módja volt sokkoló. Bejegyzésében

Horthy Miklós helyett magát nevezte államférfinak.

“Államférfiként, politikusként, országgyűlési képviselőként, de legfőképp emberként utasítom el a Horthy-szobor állítását” – írta.

Kitartás

Gelencsér Ferenc itt azonban nem állt meg, nem húzta be a vészféket, de ami még megdöbbentőbb, hogy senki nem volt a környezetében, aki a szárnyai alá vette volna a botladozó “államférfit”. A következő húzása még nagyobbat szólt. Egy USA-ból induló közösségi médiás véletlen folytán az egy szóból álló posztok elárasztották a magyar közszereplők oldalait. Ebből aztán Gelencsér sem akart kimaradni. A Momentum elnöke azt írta ki, hogy

“Kitartás”

,ami a történelmi ismeretek súlyos hiányára utal. Gelencsér és a Momentum balról támadta Horthy-t, a Kitartás pedig inkább azokhoz köthető, akik jobbról szokták kritikával illetni a kormányzó tevékenységét.

Gelencsér ezután kapott hideget, meleget, de nem sikerült neki megértenie, hogy saját szavazóinak mi a problémája ezzel a jelszóval.

“Ezek ennyire hülyék

– foglalta össze Tibi Atya a Momentum-jelenséget, de a fröccspápa ekkor még nem tudhatta, hogy a párt folytatja a Horthy-témát. Friss történet, hogy a Momentum azzal állt elő, hogy ők bizony jól lefoglalták a Mi Hazánk elől a Bartók Béla utat és Horthy-vonulás helyett majd ők fognak ott vonulni.

Azt hagyjuk figyelmen kívül, hogy a Momentumnak 3 év kellett ahhoz, hogy leutánozza a Mi Hazánk módszerét, amely segítségével a radikálisok a Pride potenciális útvonalát szokták lefoglalni… Sokkal fontosabb, hogy a bravúrosan kreatív Momentumos területfoglalás után kiderüli, hogy a Mi Hazánk nem ott és nem akkor szokott felvonulást tartani.

“De gyenge! Nem is terveztünk semmilyen felvonulást ekkor, ahogy tavaly és tavalyelőtt sem volt ezen a napon, csak a 100. évfordulón… A történelemből és testnevelésből felmentett Momentum-politikusoknak jó sétát kívánok, csak azt kérem, ezúttal ne tangabugyiban vagy reverendában vonagoljanak majd. Az újbudaiaknak kitartást kívánok a látvány elviseléséhez, novemberben pedig szeretettel ajánlom budapesti elnökünk a nemi identitás válságáról szóló előadását az egykori Horthy Miklós úton lévő irodánkban. S hogy a Momentum magát államférfinek nevező elnökét idézzem: kitartás!”– Írja Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke, korábbi helyi önkormányzati képviselő.

A fentiek tükrében talán nem meglepő, hogy az “államférfi” arra sem volt képes, hogy az általa a parlamenti mandátumért otthagyott I. kerületi képviselői helyet megőrizze pártjának, vagy baloldalnak. A Fidesz jelöltje győzött az itt megrendezett időközin, ami az összbaloldal mellett Gelencsér munkáját is minősíti.

Elférne néhány jó tanács

Ahol ekkora a zűrzavar ott szükség van néhány olyan tanácsra, amik ha előre nem is mozdítják a szekeret, de legalább a brutális mértékű önleégetéseket megelőzik. Elemzői vélekedés, hogy Donáth Anna korábbi elnök nem távozott, csak várandóssága miatt szülési szabadságra ment a csúfos választásokat követően.

A Momentum és Donáth Anna EP képviselő most visszanyúlt ahhoz a Pottyondi Edinához, aki a párt megalakulásakor még politikusként volt jelen. Pottyondi kiválása óta független vlogger lett. Ő ezt valamivel nagyobb sikerrel tette mint Vona Gábor, de valamiért kevésnek érezhette a kihívást, ugyanis maga jelentette be, hogy Donáth Anna tanácsadója lesz hozzátéve, hogy még véletlenül sem a Momentumé. Felmerülő kérdés, hogy hogyan lehet valaki egy politikus tanácsadója és független vlogger, de nem érdemes itt leragadni. A Momentumnál és az elnöki székbe valószínűsíthetően előbb-utóbb visszatérő Donáthnál korábban is visszás tanácsadók fordultak meg. Emlékezhetünk Ceglédi Zoltán nevére, aki szintén azt gondolta, hogy lehet független elemző és Donáth tanácsadója egyszerre.

Akár így, akár úgy, tanácsadó legyen a talpán, aki a gyenge kezdés után erősen visszaesőben lévő Momentumnak programot, identitást és beazonosíthatóságot tud kölcsönözni a baloldali massza rengetegében.

Dehát, ahogy mondani szokás: innen szép nyerni.

További híreink

Egy miskolci buliban erőszakolta meg a szépségkirálynőt

Irányi Dániel

Mi Hazánk: “Akkor sem lehetünk cigányország!”

Faragó Dániel

Legyünk büszkék! – Patyi bácsi

szilardkrebsik

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben