27.1 C
Budapest
2021. augusztus 4., szerda
Magyar Jelen
Kultúra

Fehér márványból készült ágyat is őrző, 1400 éves sírt tártak fel Kínában

Egy fehér márványból készült ágyat is tartalmazó, 1400 éves sírt tártak fel a régészek a kínai Henan tartományban fekvő Anjangban. A síremlékben a buddhizmusra és egy ősi perzsa vallásra utaló leleteket is találtak.

A téglából épült sírhely a Szuj-dinasztia korából (581-618) származik. A fehérmárványágyra a sír tulajdonosának életéről tudósító jeleneteket és vallási történeteket véstek. Az ágy mindkét végén az ősi perzsa vallás, a zoroasztrianizmus egy alakja látható. De buddhista stílusú lótuszábrázolásokat is faragtak a márványba – mndta el Csiao Peng, az anjangi ásatások igazgatója.

A márványágy díszítése betekintést enged a Szuj-dinasztia korának kőfaragási technikájába, és a kínai síremlékekben található kőágyak fejlődésének, formálódásának tanulmányozásához is adalékkal szolgál – fűzte hozzá Csiao.

A helyi régészeti intézet vezetője, Kung Tö-ming elmondta, hogy a sírban egy Csü Csing nevű ember és felesége nyugszik. A sírfeliratok nemcsak a pár nevét árulják el, hanem beavatnak életük egyes részleteibe is.

Kung szerint a Csü család Lunghszi régióban élt a mai Kanszu tartományban. A régió egykor fontos része volt az ősi selyemútnak, az európai, nyugati és közép-ázsiai kulturális hatások is nyomot hagytak benne.

Az ágy és az azon szereplő több tucatnyi kép, amelyek a buddhizmussal és zoroasztrianizmussal kapcsolatosak, a keleti és nyugati civilizáció egymásra hatását bizonyítja, és segítséget nyújt az etnikai és vallási keveredés tanulmányozásához – mondta el Kung.

A régészeti ásatások 2020 áprilisában kezdődtek a sír feltárására. Azóta több mint 120 lelet, köztük kőből készült edények és agyagedények kerültek elő.

(Forrás: MTI – Fotók: Xinhua/Li An)

További híreink

Viszlát nyár- elhunyt Siklósi Örs

Faragó Dániel

Rossz hírek a Notre-Dame körül

Kemény János

Rembrandt-kiállítással nyitott a Barberini múzeum a hosszú járványügyi lezárás után

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben