2.1 C
Budapest
2021. november 30., kedd
Magyar Jelen
Külföld

Fekete-Afrikába is megérkezett a vírus, összeomolhat az egészségügy

Az új koronavírus-járvány szétzilálhatja Fekete-Afrika egyébként is túlterhelt közegészségügyi szolgálatait – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A térség legtöbb országában az utóbbi napokban jelent meg a Covid-19 fertőzés, és óvintézkedések bevezetésére kényszerítette hatóságaikat. Már Óceánia országai is bevezetnek különböző intézkedéseket, noha a vírus még csak egyetlen helyen, Francia Polinézián jelent meg – írja az MTI

Az AFP hírügynökség szerdai jelentése szerint Burkina Fasóban van egy halálos áldozata az új koronavírusnak.

A Dél-afrikai Köztársaság, amelynek területén Fekete-Afrikán belül a legtöbb fertőzött van, megtiltotta a belépést olyanoktól, akik a nagy kockázatú országokból vagy azokon keresztül érkeznek a külügyminisztérium kedden kiadott rendelete szerint. Ezek az országok: Irán, Olaszország, Dél-Korea, Spanyolország, Németország, Franciaország, Svájc, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kína. Azoknak, akik ezekből az országokból érkeztek, és február közepe után léptek be az országba, meg kell vizsgáltatniuk magukat, hogy nem fertőzöttek-e. Azoknak, akik közepesen kockázatos országból – Portugália, Hongkong, Szingapúr – érkeznek, rendszeresen ellenőriztetniük kell magukat. A dél-afrikaiakat arra kérik, hogy csak halaszthatatlan ügyben utazzanak külföldre. Az iskolákban előbbre hozták a tavaszi szünetet, és megtiltottak minden százfősnél nagyobb rendezvényt. Az országban a legutóbbi adatok szerint 61 fertőzött van.

A nigériai hatóságok megmérik mindenkinek a testhőmérsékletét, aki belép az országba. A nagy kockázatú országból érkezőket arra kérik, hogy 14 napig szigeteljék el magukat a környezetüktől. Akinél jelentkeznek a betegség tünetei, attól mintát vesznek. A fertőzötteket az ország legnagyobb városában, Lagosban felállított két tábori kórház valamelyikében helyezik el. A 20 millió lakosú metropoliszban 2000 fertőzöttnek van hely a táborokban.

Kenyában már hétfőn bevezették, hogy 30 napig minden olyan országból megtiltják a beutazást, ahol akár csak egyetlen Covid-19-es megbetegedés is előfordult. Csupán a kenyaiak és az ott letelepedési engedéllyel rendelkezők léphetnek be az országba, és nekik is karanténba kell vonulniuk. Az országban hétfőn bezárták az iskolákat, a hét végéig pedig bezárják az egyetemeket is.

Etiópiában az addisz-abebai nemzetközi repülőtéren, amely egy regionális csomópont, a hatóságok folyamatosan ellenőrzik az utasok egészségi állapotát. Az iskolákat ebben az országban is bezárták már.

Ruanda fővárosában, Kigaliban számos nyilvános kézmosóhelyet állítottak föl. Az oktatási intézmények és a templomok bezártak.

Kamerun szerdától határozatlan időre lezárta a határait, kikötőit, és csak a belföldi repülőjáratok közlekedhetnek. Az oktatási intézményeket bezárták, és az 50 fősnél nagyobb rendezvényeket betiltották.

Libéria már január 25-e óta ellenőrzi a monroviai repülőtérre érkező utasok egészségi állapotát, miután a 2014-15-ös ebolajárvány idején sok tapasztalatot szerzett. Azóta van egy állandó kétszáz fős járványügyi “alakulata”. A nyugat-afrikai országban is felállítottak számos nyilvános kézmosóhelyet.

Szenegál január 28-a óta ellenőrzi minden belépő utas egészségi állapotát, és meg kell adniuk az elérhetőségüket, hogy ha kiderül: olyan emberrel utaztak együtt repülőn, aki később fertőzöttnek bizonyult, akkor fel tudják velük venni a kapcsolatot.

Ghána keddtől azokból az országokból tiltotta meg a beutazást, ahol 200-nál több koronavírusos megbetegedést jelentettek a megelőző 14 napban, kivéve a ghánai állampolgárokat. Egyébként minden belépőnek 14 napra el kell szigetelnie magát.

Mauritánia lezárta nemzetközi repülőterét, bezárta az oktatási intézményeket, és betiltotta a piaci árusítást.

Madagaszkár 30 napra felfüggesztette az ország légi közlekedését.

Namíbiában egy hónapra bezárták az oktatási intézményeket.

Szerdán Zambiában is megjelent a vírus egy friss jelentés szerint.

Óceániában Naurun szükségállapotot hirdettek ki, és felfüggesztették a légi közlekedést, kivéve egy járatot, amely kéthetente közlekedik a szigetország és az ausztráliai Brisbane között.

Fidzsi nem enged be az országba olyan utasokat, akik Kínából, Dél-Koreából, Olaszországból, Iránból vagy Spanyolországból érkeznek. Az országban betiltottak minden nemzetközi rendezvényt, az ott tartózkodó külföldiek pedig nem vehetnek részt nyilvános rendezvényeken. Arra kérték a lakosokat, hogy ha lehetséges, ne utazzanak külföldre. Kirándulóhajók nem köthetnek ki a szigetországban.

Vanuatu sem fogad 60 napig kirándulóhajókat, és kevesebb légi járatot fogad, mint általában.

A Franciaországhoz tartozó Új-Kaledónia sem fogad légi járatokat.

Pápua Új-Guinea nem fogad légi járatokat Hongkongból, a Fülöp-szigetekről, Japánból, Szingapúrból és az ausztrál városokból, kivéve Brisbane-t. A nagy kockázatú országokból érkezőket 14 napos karanténba helyezik.

Egyik óceániai sziget sem fogad kirándulóhajókat és jachtokat.

Francia Polinézián három koronavírusos fertőzött van.

(MTI)

 

További híreink

Az Egyesült Államok ötezer fő alá csökkenti katonai kontingensét Afganisztánban

Kiss Albert

A szlovákok bezárják a középiskolákat

Gabay Dorka

Elsírta magát a kóborkutya, mikor enni adtak neki

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben