3 C
Budapest
2022. december 9., péntek
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Felszámolták a “dzsungelt”

Felszámoltak egy nagyobb illegális migránstábort kedd reggel az észak-franciaországi Calais-ban, a tábor több mint hatszáz lakóját befogadóközpontokba szállították – közölte Gérald Darmanin francia belügyminiszter.

A La Voix du Nord regionális lap szerint a mostani kiürítési akció a legnagyobb volt a Dzsungel néven ismert calais-i tábor 2016-os felszámolása óta, ahol menedékkérők ezrei tengődtek embertelen körülmények között.

A “dzsungel” felszámolásával azonban nem tűntek el a migránsok az észak-francia kikötőváros környékéről. A rendszeres hatósági akciók ellenére sokan hevenyészett táborokban élnek. A most felszámolt sátorváros a nyáron jött létre a városi kórház melletti egyik erdőben. A La Voix du Nord úgy tudja, mintegy nyolcszázan lakták a tábort.

Natacha Bouchart, Calais konzervatív polgármestere kifogásolta, hogy az utóbbi időben egyre több a migráns a városközpontban és a bevásárlóközpontok környékén. A civilszervezeteknek, amelyek nem kaptak állami megbízást erre, megtiltották az ételosztást.

Sok illegális bevándorló Calais-ből próbál átjutni a La Manche csatornán az Egyesült Királyság területére. A forgalmas hajózási útvonalon kis bárkákon átkelni életveszélyes, ennek dacára a kedvező időjárást kihasználva sokan vágnak neki az útnak. Néhány hete egy szudáni migráns próbált átjutni egy gumicsónakkal, de vízbe fulladt.

London és Párizs eddig is számos megállapodást dolgozott ki, hogy megállítsa a folyamatot. A migránsok gyakran az Angliába tartó vonatokon vagy a komppal átkelő teherautókon bújnak meg. Sokan azonban most inkább már embercsempészekhez fordulnak, akik a tengeri útra egyébként alkalmatlan, apró csónakokon próbálják az embereket eljuttatni az Egyesült Királyság területére, mivel a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások nyomán lecsökkent a forgalom a két ország között.

(Fotó: politico.eu)

További híreink

Szovjet civileket terrorizáló magyar honvédekről készült “történelmi film”

Irányi Dániel

Ketten meghaltak, miután beoltották őket Pfizer és Sinovac vakcinákkal

Irányi Dániel

Szlovákia tovább szigorít

Gabay Dorka

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben