21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

Törvényjavaslattal száműzné a szivárványos zászlót a közintézményekről egy felvidéki magyar képviselő

Gyimesi György Felvidéken, a Szlovák Nemzeti Tanács tagjaként borzolja a liberális kedélyeket. Az általa legutóbb benyújtott javaslat ugyanis megtiltaná a különféle szexuális orientációjú közösségek szimbólumainak kifüggesztését a középületekre. A javaslat annyira felháborította Szlovákia miniszterelnökét, Eduard Hegert, hogy felszólította a képviselőt, vonja vissza az indítványt. 

Az OĽANO parlamenti képviselője azonban Eduard Heger felszólítására sem vonja vissza törvénymódosító tervezetét, amely megtiltaná a szivárványos zászló kifüggesztését.

“Tisztelem a kormányfőt és a véleményét, az értékrendjét, de a törvénymódosítást nem vonom vissza”

– nyilatkozta Gyimesi a TASR-nek.

Az esetet az teszi igazán érdekessé, hogy mind Gyimesi, mind az őt elítélő kormányfő az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽANO) nevezetű pártformáció sorait erősítik. Heger szerint Gyimesi megszegte a kormánykoalícióban lefektetett szabályokat, mivel a javaslatot a koalíciós tanács és az OĽANO-frakció jóváhagyása nélkül terjesztette elő, Tomáš Taraba (frakció nélkül) ellenzéki képviselővel.

“Éppen az ellenkező irányba kell haladnunk, az érzékeny társadalmi témákról higgadtan és tisztelettel kell beszélnünk”

– hangsúlyozta az állítólag jobbközép kormányfő.

“A javaslat szerint 7.000 eurós bírsággal kellene büntetni az állami- és önkormányzati épületekre szivárványos zászlót kifüggesztő személyeket”

– közölte a Facebookon Miro Kern, a DenníkN újságírója.

A párt elnöke, Igor Matovič ellenben kiállt a törvényjavaslat mellett, helyesnek nevezte, hogy az állami intézmények épületeit ne használhassák semmilyen szexuális orientáció propagálására.

A parlementen kívüli Szövetség is bírálta a javaslatot, nyilatkozatukban a “szivárványosokat” igyekeztek a felvidéki magyarság sorstársainak beállítani, mintha hasonló helyzetű, egyenrangú felek lennének.

“Egy kisebbségi politikusnak tudatosítania kell, hogy minden kisebbségi téma feszültségforrássá válhat”

– jelentette ki Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke. Meglátása szerint Gyimesi javaslatának célja, hogy elterelje a figyelmet a kormány alkalmatlanságáról.

“Felháborító, hogy éppen egy kisebbségi politikus él vissza ilyen kisebbségi témával, mindennemű empátia és csipetnyi tolerancia nélkül”

– panaszolta Sólymos.

Gyimesi és Taraba közösen terjesztette elő az állami szimbólumok használatáról szóló törvény módosítását. Azt akarják elérni, hogy állami intézményekre, beleértve az emberi jogi biztos hivatalát is, tilos legyen kifüggeszteni olyan szimbólumot, amely bármilyen szexuális orientációjú közösség vagy szervezet ideológiáját propagálja.

TASR nyomán – kiemelt képünk illusztráció

További híreink

“Támogatjuk a zsinagógák és a zsidó vallási terek felújítását, a holokauszt oktatását a nemzeti alaptanterv részévé tettük”

Irányi Dániel

Gumibotos rendőrök csaptak össze a lezárások ellen tüntető hollandokkal Amszterdamban

Faragó Dániel

Komárom-Esztergom megyében is az utcán a Mi Hazánk

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen