0.3 C
Budapest
2022. január 18., kedd
Magyar Jelen
Kárpát-haza

Felvidéki szepsi diákok nyerték meg a Mobilszem Kárpát-medencei filmversenyt

Az idén is a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont csapata győzött a Mobilszem című Kárpát-medencei diák-filmversenyen. Az Ördögszikla című alkotás más filmes megmérettetéseken is sikeres volt – adta hírül a fantasztikus eredményt a ma7.sk hírportál.

A magyarországi Oktatási Hivatal második alkalommal hirdette meg Mobilszem című diák-filmversenyét a Kárpát-medence magyar tanítási nyelvű iskolái diákjainak, két kategóriában, általános iskolák felső tagozatán, illetve középiskolában tanuló diákok számára.

Az idei évben összesen 68 kisfilm érkezett be 23 csapattól és 33 egyéni nevezőtől. Általános iskolai kategóriában összesen 39 – ebből 5 Szlovákiából – , középiskolai kategóriában 29 kisfilm vett részt a pályázaton.

A szakmai zsűri döntése alapján a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont csapata első helyezést nyert.

A Nagy Gabriella, Gacsay Bence Barnabás és Kuzma Ádám alkotta csapat Az Ördögszikla című alkotásával győzött.

ordog02.jpg

„Technikai megvalósításban messze a legkiemelkedőbb az összes rövidfilm közül. Átgondolt, kreatív kamerabeállítások, profi vágás és átgondolt cselekményvezetés. Az alkotók pontosan tudták, hogyan kell életre kelteni a cselekményt, üresjárat és amatőr hibák nélkül. Kiemelkedő munka” – értékelte a zsűri a szepsi diákok filmjét. Az iskola csapata tavaly is első helyezést nyert, akkor a Torna kincse című filmjükkel.

Nagy István, a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont igazgatója rámutatott, Az Ördögszikla nemcsak a Mobilszem versenyen lett fődíjas, hanem más versenyeken is kiváló eredményeket ért el. A 7. Savaria Filmszemle diákfilm kategóriájában 3. helyet nyert, a film feliratos verziója pedig a CINEAMA 2020 nevű szlovák versenyben élőszereplős filmek kategóriában 2. helyen végzett.

„Úgy tűnik, jó úton járunk, hisz három különböző filmfesztiválon is megmérettettük ezt a filmet, és mindhármon díjat nyert” – mondta az igazgató. „A kisfilm érdekessége, hogy egy mondát, a jászói Ördögszikla mondáját dolgozza fel. Így van egy regionális jellege, oktatunk, nevelünk is vele, iskolán belül és kívül, hogy ezek a legendák ne merüljenek feledésbe” – tette hozzá Nagy István.

Íme a díjnyertes alkotás:

(Forrás és fotók: ma7.sk – Videó: youtube.com)

További híreink

Hétfőtől vesztegzár alá kerül Temesvár, négy környező községgel együtt

Varga Lilla

Magyar óvodában és elemi iskolában tanulhatnak az apróságok a kárpátaljai Bakoson

Varga Lilla

Szombatig még gyűjthetnek a nemzeti régiókért

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen