9 C
Budapest
2021. október 23., szombat
Magyar Jelen
Hírek Külföld

“Függetlenség Napja” – nemzeti ünneppé nyilvánítanák az 5 éves Brexitet

2016 június 23-án a Nagy-Britanniában élők 51,9%-a az unióból való kilépés melett döntött. Ezután a kilépés folyamatai még hosszú évek vitáinak tárgyát képezték, bizonyos részletekben a mai napig nincs megállapodás. 

Nigel Farage felszólalása az Európai Parlamentben a győztes Brexit-szavazás után 5 nappal: 

Akkoriban az EU-ból való kilépés egyik fő ereje a UKIP párt volt, amely különböző hálózatok és mágnások (Arron Banks) segítségével rászorította az akkori miniszterelnököt (David Cameron) a referendum kiírására.

A 2019-es EP választásokig szinte semmilyen a Brexitet érintő lényeges dologban nem sikerült megállapodásra jutni, ezért a UKIP fő emberei létrehoztak egy új pártot (Brexit Party), amely áttörő sikert ért el az EP választásokon. A párt 31,6%-os eredményével 29 képviselőt küldhetett az európai törvényhozásba, többet, mint a konzervatívok és a munkáspárt együttvéve.

Így fordulhatott elő az a visszás helyzet, hogy 3 évvel az ország kilépéséről döntő népszavazás után a kilépéspárti politikusaik minden addiginál nagyobb erővel voltak jelen az EP-ben.

A Brexit Party (új nevén Refom UK) így emlékezett meg az évfordulóról.

A Brexit megálmodója Nigel Farage Facebook oldalán ezt írja:

“Ma 5 éve, hogy a brit emberek elutasították a megállapodást és megszavazták a függetlenséget. Nemzeti ünnepnek kellene lennie, a Függetlenség Napjának.”

További híreink

Putyin a Hagia Sophia-ügy társadalmi visszhangjára figyelmeztette Erdogant

Szabó Norbert

Körvonalazódik egy magyarellenes tüntetés Bukarestben

Dunai Tibor

A lezárások hatására tovább nőtt az alkohol és a gyógyszerfüggőség Magyarországon

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen