17.6 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Gyengül a Fidesz, erősödik a Mi Hazánk, vezet a Gyurcsány-féle ellenzék

Megroppanni látszik a hosszú idő óta betonbiztosnak számító politikai helyzet. A Fidesz-KDNP teljes egyeduralmát valószínűleg a járványhelyzet kezelése és a Szájer-ügy rendítette meg, bár ez utóbbi inkább egyfajta utolsó cseppnek számított. A decemberi közvélemény-kutatási adatokból egyértelműen az rajzolódik ki, hogy a Fidesz megindult a lejtőn, miközben az immáron hivatalosan is egy közös listán, egyesülve induló balliberális ellenzék összességében megelőzte a kormánypártot.

Hiába módosította ugyanakkor a kormánytöbbség a választási törvényt, amely jelentősen megnehezítette az országos lista állítását, az már biztosnak látszik, hogy nem kettő, hanem valószínűleg háromszereplős lesz a 2022-es választás, hiszen a Mi Hazánk egyértelműen erősödésnek indult, s minden bizonnyal az összes, tehát mind a 106 választókerületben jelöltet is tud állítani.

Mind az inkább baloldali kötődésű IDEA Intézet, mint pedig a centrista Medián decemberben már 3 százalékra mérte a Mi Hazánk támogatottságát, s ez azért figyelemreméltó, mert a pártot korábban az önkormányzati választások előtt is csak 2 százalékra mérte a kutatóintézetek többsége, miközben átlagosan már akkor 5 százalék körüli eredményt értek el ott, ahol megyei listát tudtak állítani.

A nemzeti radikális pártokat egyébként évtizedek óta jelentősen alul mérik a közvélemény-kutatók, nem csak Magyarországon, hanem külföldön is. A mostani stabil 3 százalék tehát egyértelműen azt jelentheti, hogy a Mi Hazánk már átlépte a parlamenti küszöböt.

Ez azért is érdekes, mert az idei év a korlátozások, illetve a járványhelyzet miatt nem a mozgalmi alapon működő pártoknak kedvezett, hiszen nem nagyon lehetett utcai megmozdulásokat, nagy fesztiválokat szervezni. Azt már Törökszentmiklóson is láthattuk, hogy amikor utcára megy a párt, akkor akár 15 százalékot is képes elérni, mozgatható tömegbázisa pedig, főként a mozgalmi partnerszervezeteivel együtt, van az utcai akciókhoz.

S bár ugyanígy a mostani mérések először mutatják azt, hogy a Kétfarkú Kutyapárt is bejutna a parlamentbe, egyrészt kevés az esélye annak, hogy a viccpárt a választókerületek kétharmadában jelöltet állítana, másrészt a nemzeti radikálisokkal ellentétben, a Kétfarkú Kutyapárt a felméréseken mindig jobban szerepel, mint az országos választásokon. A közvélemény-kutatási eredményük most inkább a protest-szavazatok emelkedését jelzi, azt hogy egyre többen akarnak a két fő opción, a Gyurcsány-család zászlaja alatt egyesült balliberálisokon és a Fideszen kívül egy harmadik választási lehetőséget.

A Szájer-ügy a Fidesznél hitelességi problémát okozott, a Borkai-ügy, a Simonka-ügy, Boldog István ügye, sok-sok kis csepp volt a pohárban, de a Szájer-botrány már tényleg észrevehető károkat okozott a Fidesznek. Szájer József ugyanis alapító tagja a Fidesznek, vezeti az európai parlamenti csoportját, s ő maga írta a keresztény-nemzeti hagyományokra épülő alaptörvényt.

Sok mindent – még korrupciós ügyeket is – nehezen ugyan, de lenyel, megbocsát a rendkívül összetartó fideszes tábor,

de egy 25 fős homoszexuális, drogos orgiát a párt egyik vezető arcától már nem, főleg, hogy a Mi Hazánk akciói miatt a 2020-as év meghatározó témái között a koronavírus mögött ott volt az egyre erőteljesebben nyomuló homoszexuális-lobbi kérdése is.

Fontos azonban azt is kiemelni, hogy dacára annak, hogy a kormány a koronavírus által okozott egészségügyi, gazdasági, társadalmi kihívásokat nem mindig kezeli jól, a Fidesz mostani 1-2 százalékos csökkenése ellenére a támogatottsága még mindig 1 százalékponttal magasabb, mint a járvány kitörése előtt volt, ily módon 2020 december közepén pont ott áll, ahol 2020. februárjában volt, azaz 47 százalék.

Leginkább a bizonytalanok aránya nőtt, míg 2020 augusztusában a bizonytalanok, a pártpreferenciájukat titkolók és a passzívok együttesen 28 százalékot tettek ki, 2020 decemberében 31 százalékon állnak.

A balliberális ellenzék ugyan összességében kicsit erősödött, de az IDEA, Medián, Závecz, Publicus Intézet méréseinek összevetéséből az derül ki, hogy alig előzik meg a Fidesz-KDNP-t, legfeljebb 1 százalékos a különbség, de az is csak akkor, ha közös listán indulnak. Azt pedig még nem tudjuk, hogy mennyit veszíthetett a Jobbik azzal a bejelentésével, hogy végleg feladva az önálló arcát, a Gyurcsány-listán indulnak.

R.P.

Fotó: karcfm.hu

További híreink

Spigut Tamás: fényes jövő áll még a Magyar Sziget előtt

Kemény János

Mely országok állnak nyerésre a koronavírus ellen?

Szabó Norbert

Átállt a tálibokhoz Afganisztánban egy volt rendőrfőnök

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen