2.5 C
Budapest
2020. november 29., vasárnap
Magyar Jelen
Kárpát-haza

Gyertyagyújtással emlékeztek a Székely Autonómia Napján Székelyudvarhelyen

Október utolsó vasárnapján immár sokadszor emlékeznek meg Székelyföld történelmi autonómiájáról, és őrtüzek gyújtásával jelzik a világnak, hogy a székelység nem mond le az önrendelkezés jogáról, Székelyföld területi autonómiájának követeléséről – olvasható Izsák Balázs korábban közzétett felhívásában.

A Székely Nemzeti Tanács elnöke hozzátette: hogy egy olyan pillanatban tartják Székelyföld autonómiájának napját, amikor a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése még nem zárult le.

„Abban bízom, hogy egy mozgósító esemény lesz, hiszen november 7-én jár le az a meghosszabbítás, amit a járvány miatt adott meg az Európai Bizottság, a Székely Autonómia Napja, az őrtűzgyújtás ösztönző erővel fog hatni az aláírások összegyűjtésére”.

Megjegyezte, hogy a mai napig 1030000 online és mintegy 250 000 papír alapú aláírás gyűlt össze.

A koronavírus-járvány miatt nehéz körülmények között, de mégis megtartották  Székelyföld Autonómiájának Napját.

Székelyudvarhelyen vasárnap gyertyagyújtással és főhajtással hívták fel a figyelmet az autonómiatörekvésekre – olvasható a Székelyhon.ro hírportálon. A székelyföldi autonómia napján a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) arra biztatta szimpatizánsait, hogy ahol lehet, idén is tartsák meg a hagyományos őrtűzgyújtást a járványügyi intézkedések szigorú betartásával. A cikkbel olvasható, hogy Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke napokkal ezelőtt közleményében közölte: szembe kell nézni azzal a helyzettel, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt a gyülekezési jogot több helységben korlátozták a hatóságok. Arra kérte a helyi szervezőket, hogy vegyék figyelembe a hatályos korlátozó intézkedéseket. Így tettek a székelyudvarhelyiek.

A járványügyi helyzetre és a szigorodó óvintézkedésekre való tekintettel az SZNT helyi vezetői nem szerették volna, hogy az emberek egyszerre nagy számban legyenek jelen vasárnap a Bethlen-negyedi parkban, ahol a székelyföldi autonómiaigényre hívták fel a figyelmet. Éppen ezért arra kértek minden szimpatizánst, hogy a lehető leggyorsabban helyezzen el egy-egy gyertyát a földre kiterített Székelyföld térképen, majd főhajtás után távozzon a helyszínről.

Az említett okok miatt a beszédek is elmaradtak, sőt a nemzeti tanács e célból kiadott közleményét sem olvasták fel, inkább egy-egy kinyomtatott példányt kínáltak fel az érdeklődőknek. Bíró Edit, az SZNT székelyudvarhelyi elnöke kijelentette, nem szerették volna, hogy megszakadjon a szervezet által 2013-ban útjára indított, Székelyföld autonómiáját követelő, figyelemfelkeltő rendezvény, idén azonban csak ennyit tehettek, hiszen az emberek egészségét kellett szem előtt tartsák. Az eseményen egyébként lehetőség volt a nemzeti régiók védelme érdekében útjára indított európai polgári kezdeményezés aláírására is – közölte a portál a beszámolója végén.

https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2020/03-oktober/o_autonomia_nap_belo-5.jpghttps://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2020/03-oktober/o_autonomia_nap_belo-7.jpghttps://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2020/03-oktober/o_autonomia_nap_belo-9.jpg

(Fotók: szekelyhon.ro/Beliczay László)

Kapcsolódó híreink

Felavatták Bethlen Gábor egész alakos szobrát Marosvásárhelyen

Varga Lilla

110 éve, Szabadkán emelkedett az égbe az első Magyarországon készült repülőgép

Varga Lilla

82 év után újra felhúzták a magyar lobogót Dunaszerdahelyen

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben