21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Kárpát-haza

Gyertyagyújtással emlékeztek a Székely Autonómia Napján Székelyudvarhelyen

Október utolsó vasárnapján immár sokadszor emlékeznek meg Székelyföld történelmi autonómiájáról, és őrtüzek gyújtásával jelzik a világnak, hogy a székelység nem mond le az önrendelkezés jogáról, Székelyföld területi autonómiájának követeléséről – olvasható Izsák Balázs korábban közzétett felhívásában.

A Székely Nemzeti Tanács elnöke hozzátette: hogy egy olyan pillanatban tartják Székelyföld autonómiájának napját, amikor a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése még nem zárult le.

„Abban bízom, hogy egy mozgósító esemény lesz, hiszen november 7-én jár le az a meghosszabbítás, amit a járvány miatt adott meg az Európai Bizottság, a Székely Autonómia Napja, az őrtűzgyújtás ösztönző erővel fog hatni az aláírások összegyűjtésére”.

Megjegyezte, hogy a mai napig 1030000 online és mintegy 250 000 papír alapú aláírás gyűlt össze.

A koronavírus-járvány miatt nehéz körülmények között, de mégis megtartották  Székelyföld Autonómiájának Napját.

Székelyudvarhelyen vasárnap gyertyagyújtással és főhajtással hívták fel a figyelmet az autonómiatörekvésekre – olvasható a Székelyhon.ro hírportálon. A székelyföldi autonómia napján a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) arra biztatta szimpatizánsait, hogy ahol lehet, idén is tartsák meg a hagyományos őrtűzgyújtást a járványügyi intézkedések szigorú betartásával. A cikkbel olvasható, hogy Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke napokkal ezelőtt közleményében közölte: szembe kell nézni azzal a helyzettel, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt a gyülekezési jogot több helységben korlátozták a hatóságok. Arra kérte a helyi szervezőket, hogy vegyék figyelembe a hatályos korlátozó intézkedéseket. Így tettek a székelyudvarhelyiek.

A járványügyi helyzetre és a szigorodó óvintézkedésekre való tekintettel az SZNT helyi vezetői nem szerették volna, hogy az emberek egyszerre nagy számban legyenek jelen vasárnap a Bethlen-negyedi parkban, ahol a székelyföldi autonómiaigényre hívták fel a figyelmet. Éppen ezért arra kértek minden szimpatizánst, hogy a lehető leggyorsabban helyezzen el egy-egy gyertyát a földre kiterített Székelyföld térképen, majd főhajtás után távozzon a helyszínről.

Az említett okok miatt a beszédek is elmaradtak, sőt a nemzeti tanács e célból kiadott közleményét sem olvasták fel, inkább egy-egy kinyomtatott példányt kínáltak fel az érdeklődőknek. Bíró Edit, az SZNT székelyudvarhelyi elnöke kijelentette, nem szerették volna, hogy megszakadjon a szervezet által 2013-ban útjára indított, Székelyföld autonómiáját követelő, figyelemfelkeltő rendezvény, idén azonban csak ennyit tehettek, hiszen az emberek egészségét kellett szem előtt tartsák. Az eseményen egyébként lehetőség volt a nemzeti régiók védelme érdekében útjára indított európai polgári kezdeményezés aláírására is – közölte a portál a beszámolója végén.

https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2020/03-oktober/o_autonomia_nap_belo-5.jpghttps://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2020/03-oktober/o_autonomia_nap_belo-7.jpghttps://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2020/03-oktober/o_autonomia_nap_belo-9.jpg

(Fotók: szekelyhon.ro/Beliczay László)

További híreink

Fontos győzelem Erdélyben

Faragó Dániel

Vasárnap újra összegyűlnek a román szélsőségesek az úzvölgyi temetőben

Varga Lilla

Az erdélyi magyar elemi iskolások ötödrésze összevont osztályokban tanul

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen