5.6 C
Budapest
2022. november 26., szombat
Magyar Jelen
Hírek

Gyorsabban fogyott idén a magyar, mint tavaly

Megjelent a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése a demográfiáról. Az októbert vizsgálták külön és az év első 10 hónapját, összehasonlítva a tavalyi adatokkal – írja a 444 blog.

Az első 10 hónapban:

  • 74 064 gyermek jött világra, ami 1242-vel, 1,6 százalékkal elmaradt a 2018. január–októberi születésszámtól. Január–márciusban, júniusban és októberben kevesebb, április–májusban és július–szeptemberben több volt az újszülöttek száma az előző év azonos időszakához viszonyítva. A legjelentősebb, 2,7 százalékos emelkedés áprilisban, a legnagyobb mértékű, 5,8 százalékos visszaesés júniusban történt.
  • A teljes termékenységi arányszám 1 nőre számított becsült értéke 1,48 volt az előző év első tíz hónapjára számított 1,49-hoz képest.
  • 108 123-an haltak meg, 345-tel kevesebben, mint az előző év azonos időszakában. Januárban, februárban és júniusban növekedett a halálozások száma, az év többi hónapjában viszont kevesebben hunytak el az előző év azonos havinál. A legnagyobb mértékű, 20 százalékos emelkedés az év első hónapjában történt, amelynek hátterében a tavalyinál korábban tetőző influenzajárvány állhatott. A legjelentősebb, 14 százalékos csökkenést márciusban regisztrálták.
  • A természetes fogyás a tavalyi első tíz havi 33 162-vel szemben 34 059 fő volt, ami 2,7 százalékos növekedést jelent.

Tovább tart ugyanakkor a házasságok számának megugrása. 57 774 pár kötött házasságot, ez jelentősen, 24 százalékkal, 11 023-mal több az előző év azonos időszakinál. Január volt az egyetlen hónap, amikor kevesebb frigyet anyakönyveztek, mint egy évvel korábban. Ezt követően február–márciusban kismértékben, április–májusban átlagosan 8,5, júniusban pedig számottevően, 16 százalékkal több házasságot anyakönyveztek az egy évvel korábbinál. Ez az emelkedő trend tovább folytatódott és július–szeptemberben kiugró mértékben, átlagosan 33, októberben pedig 65 százalékkal többen léptek frigyre, mint 2018 azonos hónapjaiban. A 2019. január–októberi időszakban kötött házasságok száma a legmagasabb érték 1990 óta.

(444.hu)

További híreink

Több mint félmillió magyar legfeljebb a garantált bérminimumot kapja

Magyar Jelen

A KSH szerint ötszázezer az átlagkereset Magyarországon

Irányi Dániel

Brutálisan visszaestek a születésszámok- sokan az oltások miatt nem mertek gyermeket vállalni

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben