7.5 C
Budapest
2021. október 23., szombat
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt

Hamarosan még keményebben lép majd fel a Facebook az “álhírekkel” szemben

Nem jár már tiltás a Facebookon azért, ha valaki azt állítja, a koronavírust emberek hozták létre – írta meg a Guardian. Az “álhírek” elleni harc jegyében folytatott cenzúra azonban tovább szigorodik.

A közelmúltban számos kutató adott hangot kételyeinek, miszerint a kínai eredetű koronavírus valóban a természetből fogant volna, és tényleg denevérről terjedt volna át emberre. Szerintük érdemes lenne alaposabban megvizsgálni a kérdést.

A közelmúltban már az amerikai elnök is felszólította a CIA-t, “pörgessék fel” a vírus eredetével kapcsolatos vizsgálatokat, ugyanis egyre megalapozottabbnak tűnik a gyanú, hogy valójában a vuhani kutatóintézetből szabadult el a Covid-19. A kínai állampárt ezt politikai manipulációnak nevezte.

Mivel már a demokraták sem utasítják el egyértelműen a vírus laboratóriumi eredetét, így a Facebook önjelölt vírus szakértői és “független tényellenőrzői” is felülbírálták korábbi álláspontjukat, és bejelentették: nem jár már tiltás azért, ha valaki megkérdőjelezi a Covid-19 eredetét.

Korábbi döntésüket a kék-fehér portál cenzorai (miszerint a járvány laboratóriumi eredetének hangoztatásáért tiltás jár) egyébként a WHO “szakértőivel” folytatott konzultációk után hozták meg. Azon WHO szakértőivel, akik tavaly januárban még váltig állították, hogy “nincsa arra bizonyíték”, hogy a vuhani koronavírus emberről emberre is képes terjedni.

A Facebook a biztonság kedvéért hozzátette:

ha a fejlemények változnak, ismét járhat a tiltás a vírus laboratóriumi eredetének hangoztatásáért.

A napokban a Wall Street Journal írta meg, hogy amerikai hírszerzési források szerint létezik olyan bizonyíték, ami a vuhani laborból kiszökő vírusra utal. A lap cikke szerint 2019 novemberében a Vuhan városában lévő virológiai labor három munkatársát kezelték covid-szerű tünetekkel.

Azzal egy időben, hogy bebizonyosodott, a közösségi oldal cenzorai minden alapot nélkülözve tiltottak és töröltek bejegyzéseket a koronavírus eredetével kapcsolatban, az oldal ismét bejelentette: “továbbra is eltökéltek az álhírek és hamis információk elleni hadviselésben”.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a jövőben 2-3 alkalommal megosztunk olyan bejegyzéseket, melyeket a “függetlenobjektív tényellenőrzők” álhírnek bélyegeznek, akkor onnantól kezdve az összes bejegyzésünket el fogja rejteni a Facebook algoritmusa, függetlenül attól, hogy a többi sérti-e az oldal önkényesen alkalmazott “közösségi alapelveit”, vagy sem.

Arról viszont nem nyilatkoztak a Facebook részéről, hogy ha később ezen “álhírekről” is beigazolódik, hogy igazak, akkor feloldják-e a (jogtalan) tiltást, vagy sem.

További híreink

Nem lesz kötelező maszkban írni az érettségit

Dunai Tibor

Ezúttal egy karkötő miatt retteg az Új-SZDSZ

Irányi Dániel

Az önkormányzattól lopta az áramot a DK-s képviselő

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen