28.3 C
Budapest
2022. augusztus 11., csütörtök
Magyar Jelen
KiemeltKörnyezetvédelem

Hároméves lett Arun, a budapesti állatkert tündéri elefántja

Nemcsak felköszöntötték a 3 éves Arunt és 19 éves anyukáját, Angele-t, hanem a Fővárosi Állat- és Növénykert bejelentette azt is, hogy az elefánt anyuka újra vemhes. Most hétvégén „elefántos hétvégét” tartanak az Állatkertben, és örökbefogadási akció is lesz.

Arun, a kiselefánt, aki 2017. november 8-án, a hajnali órákban született a Fővárosi Állatkertben. Nem nehéz kiszámolni, hogy az ifjú ormányos most vasárnap ünnepli majd harmadik születésnapját. Azonban már csütörtökön felköszöntötték, együtt az anyukájával, Angele-lel, aki csütörtökön éppenséggel 19. életévét töltötte be.

Így a születésnapi köszöntés tulajdonképpen kettős szülinap volt. Ahogy egy születésnapon az dukál, az ünnepeltek tortát is kaptak, amit aztán együtt is ettek meg, sőt Arun még egy vadonatúj labdát is kapott.

Az „elefánttorta” persze nem valami klasszikus cukrászsütemény, hanem az elefántok szája íze szerint készített speciális finomság. „Tésztája” zabból, korpából és lisztből készített „tortalap”, a lapok közötti „krém” réti széna szeletekből állt, magára a tortára pedig banán és alma került ehető díszítés gyanánt. A tortán elhelyezett 3-as szám kenyértésztából készült.

Arun (illetve Angele) születésnapja alkalmából most hétvégén, azaz november 7-én és 8-án „elefántos hétvégét” tartanak. Ennek részeként mindkét nap 12 óra 30 perces kezdettel látványetetéssel egybekötött izgalmas bemutató várja a látogatókat az elefántoknál, amelyen a munkatársak az elefántok életének legérdekesebb titkait is elmesélik a közönségnek.

Ezzel egy időben, pontosabban péntektől vasárnapig örökbefogadási akciót is hirdetettek: akik a november 6-tól 8-ig tartó három nap valamelyikén jelképesen örökbe fogadják Arunt, az örökbefogadási csomag mellé plusz ajándékot, a kiselefánt képével díszített kulcstartót, hűtőmágnest, jelvényt is választhatnak maguknak. Az örökbefogadásra a helyszínen, az Állatkerti Alapítvány irodájában, illetve az interneten is van lehetőség.

A két szülinapos elefánt felköszöntésével egy időben azt is bejelentették, hogy Angele, az elefánt anyuka ismét vemhes: az újabb kiselefánt világra jövetelére jövő tavasszal számítunk!

Azt még nem lehet tudni, hogy a magzat milyen nemű, ez a gyakorlatban csak a kicsi születésekor szokott kiderülni. A humán területen használt ultrahangos vizsgálatokhoz hasonlóra ugyanis az elefántoknál – a nagy testméret miatt – csak altatásban volna lehetséges olyan módon, ami felesleges kockázatot jelentene az anya és a magzat számára. A Budapesti Állatkert állatorvosi csapata azonban most egy olyan új eljárást alkalmaz, amely az anyai véráramba került magzati DNS kimutatásával jelzi előre az utód nemét. A teszt eredményét izgalommal várják, és ha kiderül, természetesen a nagyközönséggel, látogatóinkkal is tudatják.

(Forrás: zoobudapest.com – Fotók: zoobudapest.com, MTI/Balogh Zoltán)

További híreink

Elmentek a migránsok a görög-török határtól

Dunai Tibor

Veszélyes mellékhatások miatt vizsgálják az EU által engedélyezett vakcinákat

Irányi Dániel

Eb 2021: Magyarországon oltás nélkül már meccsre sem lehet kimenni

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben