22.4 C
Budapest
2021. június 21., hétfő
Magyar Jelen
Bűnügy Kiemelt

Hárommilliárdos adócsalással gyanúsítanak egy dunántúli bűnszervezetet

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúja miatt indult nyomozás egy dunántúli bűnszervezet ellen, mely parfümöt és táplálékkiegészítőket utaztatott Magyarország, Csehország és Szlovákia között, és jogosulatlanul igényelt vissza több mint hárommilliárd forint forgalmi adót.

Tóth Gergő, NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense csütörtökön közölte: a bűnbanda felszámolására szervezett akcióban több mint 150 ember vett részt, munkájukat a külföldi társhatóságok, valamint az Eurojust és az Europol is támogatta. A NAV nyomozói és járőrei több mint ötven helyszínen kutattak egyszerre és húsz gyanúsítottat állítottak elő.

A gyanú szerint a bűnszervezet három számlázási láncolatot működtetett, az áruk egymást váltó cégek fiktív belföldi értékesítésein keresztül jutottak el a hasznot húzó társaságokhoz, amelyek az EU területére bejegyzett cégeknek értékesítették azokat.

A termékek a valóságban sosem kerültek forgalomba, ahogy megérkeztek a célországba, a fuvart hamis dokumentumokkal visszaindították Magyarországra, hogy újra és újra átfuttassák a láncolaton.

A bűnszervezet raktárhelyiségében nagy mennyiségű parfümöt, valamint szabálytalanul tárolt, állati ürülékkel szennyezett táplálékkiegészítőt és az újracsomagolásukhoz szükséges eszközöket találtak.

A nyomozók a szervezet tagjaitól nagy mennyiségű készpénzt foglaltak le, valamint bankszámlákat, üzletrészeket, szabadalmakat, gépjárműveket és ingatlanokat vettek zár alá, több mint egymilliárd forint értékben.

Az online számlaadatok felhasználásával sikerült megakadályozni csaknem nyolcszázmillió forint jogosulatlanul visszaigényelt áfa kiutalását is, így az okozott kár jelentős része megtérülhet.

A NAV nyomozói 11 embert vettek őrizetbe, a Tatabányai Járásbíróság hét gyanúsított letartóztatását rendelte el. A társaság ellen különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt indítottak nyomozást.

(Kép: illusztráció)

További híreink

Merkel: a járvány felerősödésével fenyeget az új mutációk terjedése Németországban

Varga Lilla

Az amerikaiak többsége szerint Biden állapota nem bír ki egy 4 éves ciklust

Dunai Tibor

Könnygázzal és vízágyúval oszlatták Maliban az elnök lemondását követelő tüntetőket

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben