13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
Külföld

Hat év után hazatérhetnek falujukba az elűzött szíriai keresztények

Hónapokig tartó tárgyalások és erőfeszítések után az Orosz Megbékélési Központ és helyi keresztény papok elérték, hogy a Dél-Szíriában található Kharaba településből kiköltözzenek az iszlamista csoportok által betelepített házfoglalók.

Több év után ismét megkondultak a harangok Kharaba község templomtornyaiban, üdvözölve az első hazatérő keresztény családokat, akik sok évnyi szenvedés és távollét után ismét saját otthonaikban lakhatnak – írta meg a 7al.net.

AzAl-Sweyda tartományban található keresztény falut 2014-ben szállták meg a Daraa tartományból érkező iszlamista csoportok. A dzsihadisták szokás szerint elkobozták az általuk hitetlennek nevezett keresztények vagyonát, majd hadizsákmányként egymás között szétosztották, vagy értékesítették.

Így kerülhetett sor arra, hogy az egykoron ötezer fős keresztény faluba Daraaból érkező muszlim családok telepedtek le és foglalták el a keresztény  házakat.

2018 végén a szíriai hadsereg felszabadította Kharabát az iszlamisták uralma alól, ezzel egyidejűleg a további hadműveletek kiinduló pontjává tették meg a települést.

Végül orosz közvetítéssel a szíriai vezetés békeszerződést kötött a térséget uraló iszlamista hátterű Ötödik Légió nevű szervezettel, amely az egyezmény értelmében a szíriai hatóságokkal együttműködve megtarthatta ellenőrző pontjait.

Orosz harckocsik járőröznek Suweyda tartomány nyugati részén található Kharaba községben. Forrás a Suwayda24 Facebook oldala.

A tűzszünet és a békemegállapodás ellenére más iszlamista csoportok továbbra is terror alatt tartották a lakosságot. Az emberrablások és gyilkosságok mindennaposak voltak, így a védtelen és felfegyverezetlen keresztények nem mertek hazatérni.

A damaszkuszi vezetés végül felszámolta a megmaradt iszlamista sejteket, ezt követően megnyílhatott a lehetőség a menekültek hazatérésére. Az Orosz Megbékélési Központ, a helyi muszlim és keresztény vallási vezetők közvetítésével, megegyezés született, hogy a Kharaba településen illegális házfoglalókat áttelepítik a szomszédos Habib faluba.

Keresztény pap üdvözli a muszlim családok vezetőjét. Forrás: Zamanalwsl.net.

Jelenleg még ötven házban és többszáz sátorban laknak idegen családok. Kiköltöztetésük párhuzamosan zajlik a keresztény családok visszaköltözésével.

A központi vezetés már megkezdte a közművek és az utak helyreállítását, a keresztény egyházak is elindították a templomok és oktatási intézmények felújítását.

Az orosz fél már 2019 óta kereste a lehetőséget a keresztények visszatelepítésére Dél-Szíriába, ahol több ezer fős közösségek éltek, Taysina, Ghasam, Maaraba, Rakham és Kharaba  településeken. Biztonsági okokból azonban erre csak most kerülhetett sor.

Forrás: vasarnap.hu, fotó: Janoubia.com

További híreink

Megfontoltan kell feloldani a korlátozásokat, figyelmeztet a WHO

Dunai Tibor

Trump megzsarolta Irakot: ha kirakják az amerikaiakat, annak ára lesz

Szabó Norbert

Lengyelország: őrizetbe vettek egy libanoni férfit terrorcselekmény előkészítése miatt

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben