0.8 C
Budapest
2022. december 8., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek

Hogyan ünnepelte az újévet a világ?

Ujjongással, könnyekkel, imával fogadták világszerte az új évtized beköszöntét. Földrajzi fekvésüknél fogva az idén is Szamoa és Kiribati voltak a világelsők a szilveszteri mulatozásban és az újév köszöntésében.

Ausztrália legnépesebb államában, Új-Dél-Walesben pusztító, 16 halálos áldozatot követelő erdőtüzek ellenére több mint egymillión gyűltek össze a hagyományos sydney-i tűzijátékra, amelyet annak ellenére megtartottak, hogy több mint 280 ezren követelték petícióban a lemondását. Az erős szél miatt 15 perccel elhalasztották a kezdést.

Phenjanban nagy tömeg gyűlt össze a szilveszteri koncertre, amelyet éjfélkor látványos tűzijáték követett. Dél-Koreában a lakosok rituális ünnepségeket tartottak, ahol egyebek mellett harangokat kongattak.

Japánban, amelyben idén nyári olimpiai játékokat tartanak, tömegek áramlottak a templomokba és a szentélyekbe, hogy a 2019. év elmúlását és a reiva korszak első újévét ünnepelve imádkozzanak. A reiva korszak májusban kezdődött, amikor Akihito császár lemondását követően fia, Naruhito lépett a krizantémtrónra. A császár azért imádkozott, hogy az új évben ne történjék semmilyen természeti katasztrófa. 2019-ben több hatalmas szélvihar is lecsapott az országra, a Fakszaj és a Hagibisz tájfunnak több mint 90 halálos áldozata volt.

Hongkongban, ahol több mint fél éve szinte naponta tiltakoznak új rendszert követelve, városszerte, így a Victoria Harbour tengerpartján tüntetők ezrei gyűltek össze. Mong Kok városnegyedben felgyújtották az úttorlaszokat, a rendőrség könnygázt, paprika sprayt és vízágyút vetett be szilveszter éjjel és az újév első óráiban.

2019-ben nemcsak Hongkongon, de Latin-Amerikán, Észak-Afrikán, a Közép-Keleten is tüntetések söpörtek végig, amelyek következtében, vezetők mondtak le Libanonban, Algériában, Szudánban és Bolíviában.

Londonban a tatarozás miatt hosszú ideje néma Big Ben harangja ütötte el az éjfélt, a Temze partjáról tűzijátékokat lőttek ki. A britek számára feltehetően ez volt az utolsó Európai Unióban töltött szilveszter a január 31-re tervezett kiválás előtt.

Moszkvában, Vlagyimir Putyin elnök pontosan 20 éve, 1999. december 31-én került hatalomra, újévi köszöntőjében egységre szólította fel Oroszországot, hogy folytassák az ország fejlesztését.

Párizsban rendőri biztosítás és közlekedési korlátozások közepette tízezrek gyűltek össze a Champs-Élysées sugárúton, amely az elmúlt évben a kormány szociális politikája által feldühített „sárgamellényes” tüntetők és a rendvédelmi szervek számos összecsapásának volt a helyszíne, hogy az újévet köszöntsék. A Champs-Élysées végén álló Diadalívnél éjfélkor fényjátékokban és tűzijátékban gyönyörködhettek az ünneplők.

Rómában Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában bemutatott miséjén nagyobb szolidaritásra szólította fel a híveket.

Berlinben százezreket vártak a Brandenburgi kapuhoz. Több német városban, így Münchenben és Hamburgban környezetvédelmi okokból betiltották a magán tűzijátékokat.

New Yorkban éjfél előtt hatalmas tömeg gyűlt össze a Times Square-en, ahol a könnyűzene sztárjai, közöttük Alanis Morissette adtak koncertet a hagyományos kristálygömb leeresztése előtt, majd több mint 1,3 tonnányi konfettieső hullott az ünneplőkre. Rendőrök ezreit vezényelték ki az ünnepségekre, helikopterek és több mint 1000, hőérzékelő és 3D, szuperzoomos kamerákkal ellátott drón felügyelt a biztonságra.

A dubaji Burdzs Kalifa felhőkarcolót, a világ legmagasabb épületét közel tíz percen át világították meg a tűzijátékok. A 828 méter magas építményen kívül még hat helyen rendeztek tűzijátékot az Egyesült Arab Emírségekben, ahol az idén világkiállítást tartanak.

Rio de Janeiróban mintegy 3 millióan ünnepeltek a neves Copacabana strandon, ahol közel 15 tonnányi, 14 perces tűzijátékkal köszöntötték az új évet. A világ egyik legnagyobb szilveszteri ünnepségén résztvevők épségére mintegy 2000 rendőr vigyázott, a hatóságok csak kisebb incidensekről számoltak be.

Chilében, ahol 2019-ben szintén számos tüntetés volt a kormány szociálpolitikája ellen, ezrek vonultak a santiagói Plaza Italiára, a tüntetések központi színhelyére, hogy „méltósággal ünnepeljék” az újévet.

(magyarnemzet.hu nyomán)

További híreink

A szokásosnál jóval melegebb volt 2020-ban Magyarországon

Varga Lilla

Fél hordónyi sósavat tett ki valaki az utcára a IX. Kerületben

Gabay Dorka

Lángoló autók és betört ablakok – így ünnepeltek az “újeurópaiak” (videó)

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben