20.5 C
Budapest
2022. augusztus 20., szombat
Magyar Jelen
HírekKülföld

Horvátország és Románia is kivonul Irakból

Több európai országhoz hasonlóan Románia és Horvátország is bejelentette, kivonja csapatait Irakból, miután az Egyesült Államok meggyilkolta Irán egyik legmagasabb tekintélyű tábornokát, ezzel válsághelyzetet idézve elő a Közel-Keleten.

Mint arról már korábban beszámoltunk, Orbán Viktornak az izraeli érdek mindenek előtt áll, nem úgy más NATO tagállamoknak, mint például Romániának vagy Horvátországnak, akiknek fontosabb saját katonáik testi épsége, ezért eleget tesznek az iraki parlament határozatának, miszerint „a külföldi csapatok hagyják el az országot”.

„Csapataink egy részét már át is helyeztük Irakból” – mondta a román elnök, Klaus Iohannis a dróntámadás után, melyben Qasem Soleimani, iráni tábornok vesztette életét.

A román Védelmi Minisztérium kiemelte, Románia számára továbbra is fontos a „terrorizmus elleni harc”. Hozzátette, az átcsoportosítást az Irakban „megváltozott helyzet” tette szükségessé.

Eközben a horvát Védelmi Minisztérium kedden bejelentette, hogy a NATO döntésével összhangban, ők is áthelyezik katonai missziójukat Baghdadból Kuwaitba. 14 egységet át is vezényeltek, miközben 7 tagja a második horvát kontingensnek elvégezte feladatát, így valamennyien hazatérhettek.

„Folyamatos figyelemmel kísérjük a helyzetet, döntésünket a szövetségeseinkkel összhangban hoztuk meg” – jelentette ki a horvát Védelmi Minisztérium.

Miután a NATO megtiltotta az iraki erők kiképzését, Németország, Nagy Britannia és Olaszország is áthelyezte csapatai egy részét az ország területéről. Azonban az „Inherent Resolve” fedőnevű hadműveletben részt vevő német és szlovák katonák maradtak.

Egy dokumentum szerint Amerika is csapatai kivonását tervezi, ám ezt Washington cáfolta, mondván, ez csak egy „tervezet”, aminek „sosem szabadott volna kiszivárognia”.

„Nem született döntés a kivonulásról, mivel nem is akarunk kivonulni” – nyomatékosította Mark Esper, védelmi titkár.

Mint ismert, Solemani az Iráni Forradalmi Gárda vezetője volt, amit Washington terrorista szervezetnek nyilvánított, a tábornok megölését pedig azzal indokolták, hogy az „támadást tervezett Amerika ellen”. Teherán nem elégedett meg a magyarázattal, és „hatalmas megtorlást” ígért az amerikaiaknak.

Donald Trump figyelmeztette Teheránt, ő bármikor csapást mérhet 52 kulcsfontosságú helyszínre Iránban.

(Balkaninsight nyomán)

 

További híreink

Oroszország felfüggesztette a külföldön rekedt oroszok hazaszállítását

Dunai Tibor

Az Egyesült Államokban egyetlen nap alatt csaknem 1500-zal nőtt a halottak száma

Dunai Tibor

Még több katonaiskola jön

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben